Klant login

Aggregaten keuren

Aggregaat keuren? Als je jouw aggregaat, generator of stroomopwekker wil laten keuren: kies dan voor de experts van GECO Service.

Je bent in ieder geval verplicht een aggregaat minstens 1 keer per jaar te laten keuren. Afhankelijk van het gebruik van de (noodstroom)aggregaat, wordt het soort keuring bepaald. Meer weten? Bekijk de kennisartikelen over SCIOS keuring, NEN 3140 en NEN 1010 bij aggregaten.

Wat voor aggregaat je ook hebt, bij GECO Service helpen wij jou graag verder. Dus vul onderstaande formulier vrijblijvend in en wij zorgen ervoor dat jouw aggregaten juist worden gekeurd.

Aggregaat keuren

GECO Service staat voor je klaar als het om keuren van aggregaten gaat. Meld jouw aggregaat aan voor de keuring.

Kosten van aggregaat keuren

Vraag hier op wat de kosten zijn om een aggregaat te laten keuren. Je ontvangt na het invullen van het formulier direct de prijzen van het keuren van aggregaten.

Inhoud van keuring

Hieronder vind je de onderdelen waaruit de keuring van aggregaten bestaat.

Aggregaten kunnen zijn voorzien van aardlekschakelaars, wat de NEN 1010 eist. Daarom wordt dit gekeurd.
Het isolatiebewakingstoestel meet continue of er geen verbinding onderstaat. Ook dit wordt gekeurd.

Van de onderhoudsvoorschriften tot beschadigingen en type plaatjes. Alles worden visueel geïnspecteerd.

Er worden meerdere metingen volgens de NEN 3140 uitgevoerd door de keurmeester aan de aggregaat. 

De isolatieweerstand van de desbetreffende aggregaat is één van de onderdelen van de keuring.

Er wordt gemeten of de aggregaat het beoogde vermogen behaald of dat er complicaties zijn.

Weerstand beschermingsleiding wordt gemeten tussen het aardpunt van de contactdoos en het metalen gestel

Eén van de grootste voordelen bij GECO Service is dat jij met keuren gratis toegang krijgt tot onze software.

Tips voor aggregaat keuren

Niet alle keuringen van aggregaten zijn hetzelfde. Welke keuring jij moet hebben, is afhankelijk van een aantal factoren. Hier vind je tips om er zelf achter te komen. Je kan uiteraard ook gewoon bellen naar GECO voor advies voor het keuren van aggregaten.

Als jouw aggregaat bestempeld is als een noodstroomaggregaat, dan dient deze een andere keuring te krijgen dan reguliere aggregaten. Je leest hier wanneer een aggregaat een noodstroomaggregaat is.

Als je een aggregaat hebt, is deze term je vast niet onbekend. De SCIOS keuring geldt voor noodstroomaggregaten. Lees in dit kennisartikel of de SCIOS keuring verplicht is.

Een aggregaat (ook diesel aggregaat) heeft te maken met NEN 3140. Bijvoorbeeld eist de NEN 3140 aan aggregaten dat dat aardlekschakelaars periodiek worden geïnspecteerd. Maar de NEN 3140 eist nog meer aan aggregaten. Benieuwd? Lees dan het kennisartikel over keuren van aggregaten middels NEN 3140.

Een belangrijke tip die wij jou mee willen geven, is dat je aggregaten vooral niet zelf moet keuren. De keuring van aggregaten is een complexe en in sommige gevallen gevaarlijke keuring dan andere keuringen. Vandaar dat alle instanties zullen aanraden om dit te laten doen door keurmeesters, zoals die van GECO Service.

Het keuren van een aggregaat is verplicht. Of het nou een noodstroomaggregaat is of een reguliere aggregaat. Je bent verplicht om deze minstens 1 keer per jaar te laten keuren. Je vindt hier wanneer je moet keuren.

Combineer keuren met onderhoud. Dit is een tip die wij je graag willen meegeven. In het geval dat jouw aggregaat wordt gekeurd, kun je deze gelijk een onderhoudsbeurt laten geven. 

Veelgestelde vragen over aggregaten keuren

Omtrent de keuring van aggregaten zijn nogal wat vragen. De meest gestelde hebben wij voor jou op een rijtje gezet.

Hoe een aggregaat gekeurd moet worden, is afhankelijk van het soort aggregaat. Er zijn grofweg twee soorten te onderscheiden. De reguliere aggregaat die volgens de NEN 3140, NEN 1010 en andere eisen wordt gekeurd. En de noodstroomaggregaat die middels de SCIOS-keuring wordt gekeurd.

Nee, een SCIOS-keuring voor alle aggregaten is niet altijd verplicht. De inspectie van stookinstallaties is wettelijk verplicht wanneer deze een nominaal thermisch ingangsvermogen (belasting op onderwaarde) van 100kW hebben. De bovengrens ligt op 50MW. Voor sommige soorten installaties geldt een ondergrens van 20kW. Je leest hier meer over SCIOS keuring.
Een SCIOS keuring is inspectie en onderhoud aan stookinstallaties (bijvoorbeeld noodstroomaggregaten). Dit is een inspectie waarbij wordt gecontroleerd of de installatie aan het ontwerp en aan de geldende normen en voorschriften voldoet. De installatie-eigenaar heeft het voordeel dat vastgestelde afwijkingen direct door de installateur kunnen worden hersteld.

Hoe vaak je een aggregaat verplicht moet laten keuren is afhankelijk van het soort aggregaat. De reguliere aggregaten dienen minstens 1 keer per jaar gekeurd te worden. Aggregaten die volgens de SCIOS gekeurd moeten worden, geldt minstens 1 keer in de 4 jaar. Niet gasgestookte installaties die onder de SCIOS vallen, moeten eens in de 2 jaar gekeurd worden.

Een aggregaat moet geaard worden omdat aarding voorkomt dat de installatie onder spanning komt te staan. Aardig moet voldoen aan de NEN-EN-IEC normen die essentieel zijn voor de veiligheid en zekerheid van een aggregaat.

Aanvraagformulier voor aggregaat keuren

Vul onderstaande gegevens in en wij bellen jou vrijblijvend terug voor het persoonlijke bespreken van jouw keuring voor aanhanger(s)!

Andere keuringen

Naast aanhangers, kunnen wij nog andere gereedschappen, machines of materialen voor jou keuren. Ontdek meer informatie over onderstaande keuringen.