Klant login

Wanneer keuren?

Artikel uit de Kennisbank van GECO Service

Wanneer ben je verplicht om je gereedschappen, machines of materialen te laten keuren? In dit kennis artikel leggen wij je graag uit wanneer jij moet gaan keuren. Er zijn een aantal moment waarop je moet keuren.

Lees het volledige kennisartikel >

Snel naar de conclusie >

Alle kennisartikelen >

Keuren van verschillende gereedschappen, machines en materialen

Wanneer je moet keuren is minstens 1 keer per jaar. Want in de toelichting van het Arbobesluit staat dat het minimale aantal keer dat je moet keuren één keuring per jaar is. Dit geldt voor alle werkgevers die arbeidsmiddelen hebben. Gereedschap keuren is net anders geregeld voor ZZP.

Keuring van arbeidsmiddelen

Er zijn twee situaties waar het volgens de Arbowet verplicht is om te keuren:

Dit is het geval voor de volgende twee situaties:

  1. Als de veiligheid afhangt van de manier van installeren (keuring na installatie).
  2. Als gebruik of invloeden van buitenaf leiden tot slijtage, veroudering of verslechtering (periodieke keuring).

Elektrische gereedschappen, machines of materialen vallen onder de tweede situatie. Daarom is er een keuringsverplichting bij zulk soort arbeidsmiddelen.

Mocht je exact de wet omtrent keuringen willen lezen? Hier vind je de Arbeidsomstandighedenwet op de website van de overheid.

Bewijzen van keuringen

Jij moet als werkgever kunnen aantonen dat jouw gereedschappen, machines en materialen zijn gekeurd. Op de arbeidsplaats moeten (schriftelijke) bewijsstukken aanwezig zijn. Deze mogen in de vorm van digitale uittreksel in bijvoorbeeld online gereedschapsbeheer omgeving van GECO Service. Hiermee kan bij de toezichthouder – de Inspectie SZW ( Sociale Zaken en Werkgelegenheid ) – worden aangetoond dat aan de keuringsverplichting is voldaan.

Waarom keuren?

Door het laten keuren van je arbeidsmiddelen kun je aantonen dat je veilige arbeidsmiddelen beschikbaar stelt aan werknemers. Je voldoet hiermee aan de wettelijke eisen en eventuele aansprakelijkheid bij ongevallen wordt hierdoor zoveel mogelijk beperkt.

Bovendien wil je voorkomen dat er boetes worden opgelegd. Er is dus ook een financiële reden om te keuren. Lees hier meer over de boetes bij het niet keuren van gereedschap.

Naast de boetes die de overheid (Inspectie SZW) je kan opleggen, kunnen verzekeraars ook geen vergoedingen uitkeren. Dus als er wat mis gaat en je denkt verzekert te zijn, kan de verzekeraar beroepen op de keuringen van arbeidsmiddelen en op basis daarvan bepalen of je wel of geen vergoeding ontvangt. Check hier wat jouw verzekeraar zegt over keuringen.

Arbeidsmiddelen keuren: wat zijn dan arbeidsmiddelen?

Arbeidsmiddelen zijn de zaken die je moet laten keuren. Maar wat zijn dan arbeidsmiddelen? Het begrip arbeidsmiddelen wordt omschreven als: “Alle apparaten, machines, gereedschappen en installaties die op de arbeidsplaats worden gebruikt.

Dit zijn bijvoorbeeld:

  • Aanhangers
  • Aggregaten
  • Bosmaaiers
  • Bouwlift
  • Elektrisch gereedschap (zoals schuurmachines, accu gereedschap, breekhamers en meer)
  • Heftrucks
  • Heggenscharen
  • Kettingzagen
  • Klimmateriaal
  • Ladderlift
  • Motorisch gereedschap
  • Motorpompen
  • Valbeveiliging
  • Verhuisliften

Keuren als ZZP’er

ZZP’ers zijn niet verplicht om te keuren. ZZP-ers die volledig zelfstandig op de bouwplaats functioneren hoeven namelijk niet hun gereedschap en materieel te laten keuren. Daarnaast hoeven ZZP’ers ook geen risico-evaluatieformulier in te vullen.

Echter wanneer er geen aantoonbare gereedschapskeuring is verricht, kan een verzekeringsmaatschappij het ontbreken van een keuring aangrijpen door aansprakelijkheid af te wijzen. Lees hier meer over verzekeraars en gereedschap keuren. Dit geldt zowel voor ZZP’ers als bedrijven.

Nadelen zijn dat het relatief onbekend is in hoeverre zelfstandigen met gekeurd en veilig gereedschap werken. Gekeurd gereedschap zorgt namelijk dat er een grote betrouwbaarheid is op veilig werken. Dat iets iets wat zowel werkgevers als ZZP’ers willen en moeten.

Gereedschap keuren ZZP

Ondanks dat het niet perse verplicht is, is het uiteraard wel verstandig om gereedschap te keuren als ZZP’er. Iedereen wil veilig te werk kunnen gaan. Voor je zelf met eigen gereedschap of als je op bouwplaatsen komt, wil je ook geen betrokken last bezorgen met onveilig gereedschap.

Daarom kun je als ZZP’er bij ons ook jouw gereedschap laten keuren. Op basis van jouw situatie, komen wij samen tot een passende oplossing voor het keuren van jouw materialen.

Je leest hier meer over de keuringen van GECO Service of vraag de prijslijst van keuren aan.

Conclusie

Kortom als werkgever ben je verplicht al je arbeidsmiddelen minstens 1 x per jaar te keuren. Dus wanneer dat is, is afhankelijk van de laatste keer dat je dat hebt gedaan. Je bent verplicht om al je arbeidsmiddelen te keuren. Dat zijn bijvoorbeeld aanhangers, elektrisch gereedschap, klimmateriaal, hoogwerkers of verhuisliften. Daarentegen zijn ZZP’ers hier voor uitgezonderd. Zelfstandige zonder personeel zijn niet verplicht om te keuren. Echter wordt het wel aangeraden.

Robin Nagtegaal

Robin Nagtegaal

Als Machinepark Beheerder van GECO en het eerste aanspreekpunt voor alle GECO Service klanten, heeft Robin veel kennis in huis over diverse onderwerpen. Van verschillende keuringsnormen tot technische reparaties of software voor materieelbeheer.

Ontdek diensten van GECO Service

Deel dit bericht op socials

Mocht je iemand kennen voor wie dit bericht wellicht interessant is, stuur het dan door via bovenstaande knoppen.

Relevante kennisartikelen

Uitlegvideo's

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang elke keer automatisch kennisartikelen