Klant login

Aanhanger keuren

Aanhanger keuren doe je bij GECO Service. Met het grootste gemak kun jij aanhangers laten keuren. Tijdens de keuring zorgen wij er voor dat jouw aanhangwagen grondig wordt nagekeken. Van de oplooprem en assen tot aan het chassis of de verlichting.

Laat jouw aanhangwagen keuren vanwege de veiligheid en, afhankelijk van de aanhanger, zelfs wettelijk verplicht. Op deze pagina kom je er achter wat het kost om een aanhanger te keuren. Maar ook wat de keuring inhoudt en tips vooraf en achteraf aan het keuren van de aanhanger. Daarnaast beantwoorden wij alle veelgestelde vragen en kun je jouw keuring aanvragen.

Aanhanger keuren: kies voor een aanhanger keuring door GECO Service

Je kunt bij GECO Service terecht voor het keuren van allerlei aanhangwagens. Meld jouw aanhanger hier aan voor de keuring.

Prijzen keuring aanhangers

Dit houdt de aanhanger keuring in

Onderstaande stappen en onderdelen worden minstens doorlopen tijdens de keuring.

De algemene staat van de aanhanger wordt geïnspecteerd. Eisen aan aanhanger worden gekeurd.

Alle onderdelen die de structuur van de aanhanger vormen worden geïnspecteerd op meerdere punten.

Ook de banden van de aanhanger worden gecontroleerd op profiel, slijtage en bandenspanning.

Een ander onderdeel van de aanhangwagen dat gekeurd wordt, is bijvoorbeeld de oplooprem.

Belangrijk onderdeel is dat alle (elektrische) verlichting van de aanhanger wordt gecontroleerd.

Bovendien wordt de werking en de kwaliteit van de dissel geïnspecteerd tijdens de keuring.

In het geval van een kiepaanhanger wordt deze werking ook nauwlettend geïnspecteerd.

Mocht de aanhangwagen beschikken over een lier, wordt deze ook meegenomen in de keuring.

Indien aanwezig worden ook de kleppen of zijborden van de aanhanger gekeurd op basis van een aantal punten.

Eén van de grootste voordelen bij GECO Service is dat jij met keuren gratis toegang krijgt tot onze software.

Tips voor aanhangwagen keuren

Niet elke keuring is hetzelfde. Vaak komen particulieren of zakelijke klussers met uiteenlopende redenen naar ons toe om aanhangers te laten keuren. Op voorhand kunnen wij je namelijk met een aantal praktische zaken helpen. Je vindt de tips hieronder:

Als je een aanhanger wil laten keuren voor 100 km, dan heet dat Tempo-100 ontheffing keuren. Deze aanhanger keuring mag GECO Service niet voor jou uitvoeren. Maar de instanties zoals TÜV en DEKRA kunnen jou hier mee verder helpen.

Een aanhanger keuren om op kenteken te krijgen, wordt ook wel omkeuren genoemd. Hiervoor dien je een toelatingskeuring aan te vragen bij het RDW. De RDW is de organisatie die de registratie van gemotoriseerde voertuigen en rijbewijzen in Nederland verzorgt.

Als je een aanhanger wil laten keuren die nog geen papieren heeft, wordt dit gezien als een eerste keuring van een aanhangwagen. Met andere woorden is dit een toelatingskeuring. Deze toelatingskeuringen voor aanhangwagens kunnen alleen uitgevoerd worden bij het RDW.

Ga je met je aanhanger de grens over? Dan is het verstandig om deze eerst te laten keuren. Zo weet je de staat van de aanhanger en kun je aantonen dat je aanhangwagen is goedgekeurd mocht er wat gebeuren in bijvoorbeeld Frankrijk, België of Duitsland. De keuringsnormen in het buitenland wat betreft aanhangers zijn vergelijkbaar met Nederland. Informeer bij ons bij specifieke gevallen.

Is de aanhanger betrokken geweest bij een botsing en heeft de aanhanger daardoor schade? Dan kun je een brief hebben ontvangen van het RDW. Anders vertellen wij het je bij deze; je bent dan verplichting om de aanhanger te laten keuren door het RDW. 

Is je aanhanger geschorst? Om de aanhangwagen weer op de weg te krijgen, dien je een keuring uit te laten voeren. Helaas mag dit niet bij GECO Service. Maar ben je verplicht om dit door het RDW te latenn doen.

Een belangrijke tip als je je aanhanger wil verkopen, is dat je deze kunt laten keuren voor verkoop. Een keuringscertificaat of inspectie door een gerenommeerde partij is een belangrijk argument tijdens de verkoop. Je hebt namelijk zwart op wit dat onderdelen goed zijn gekeurd of de kopende partij weet wat te verbeteren valt. 

Combineer keuren met onderhoud. Dit is een tip die wij je graag willen meegeven. Als de aanhanger toch binnen staat voor de keuring, laat dan gelijk kleine reparaties of onderhoud uitvoeren. Dit bespaart geld en weegt mee in de kosten als je het apart laat doen.

Veelgestelde vragen over aanhangers keuren

Er worden vaak veel vragen gesteld over het keuren van aanhangwagens. Daarom vind je hier de meest gestelde vragen over aanhanger keuringen op een rijtje.

Nee, je hoeft een aanhanger niet altijd door het RDW te laten keuren. De jaarlijkse algemene aanhanger keuring kan door elke partij worden uitgevoerd. Alleen specifieke keuringen zoals toelatingskeuring bij schade of schorsing moet door het RDW.

Nee, een aanhanger heeft geen APK nodig. Een aanhangwagen is verzekerd bij de APK van het trekkend voertuig. Alleen aanhangers met een gewicht boven de 3500kg moeten een Algemene Periodieke Keuring (APK) hebben.

Of een aanhanger verplicht een kenteken moet hebben, is afhankelijk van het gewicht van de aanhanger. Een aanhangwagen heeft een eigen kenteken nodig als deze zwaarder is dan 750 kilo (toegestane maximummassa). Is de aanhanger lichter, dan krijgt deze hetzelfde kenteken als het voertuig dat de aanhanger trekt.

Volgens wetgeving zijn meerdere aspecten van een aanhanger verplicht. Denk aan de assen, banden, dissel of verlichting. Tijdens een keuring van een aanhanger worden alle verplichte onderdelen doorgenomen.

Een aanhanger dient minstens 1 keer per jaar gekeurd te worden. Dit is een verplichting vanuit de Arbowet. 

Als er een gereedschap, machine of materiaal niet door de keuring komt, wordt deze afgekeurd. Dit betekent dat wij samen met jou overleggen of het ter plaatse wordt gerepareerd of dat je een vervangende machine kunt afnemen.

Als je met een zelfgebouwde aanhanger de weg op wil, moet deze door een toelating komen van de RDW. Hiervoor dien je dus een toelatingskeuring uit te laten voeren.

Aanvraagformulier voor aanhanger keuren

Vul onderstaande gegevens in en wij bellen jou vrijblijvend terug voor het persoonlijke bespreken van jouw keuring voor aanhanger(s)!

Andere keuringen

Naast aanhangers, kunnen wij nog andere gereedschappen, machines of materialen voor jou keuren. Ontdek meer informatie over onderstaande keuringen.