Klant login

Valbeveiliging keuren

Valbeveiliging laat je keuren door de professionele keurmeesters van GECO Service. Ontdek wat wij kunnen betekenen voor jouw valbeveiliging.

Het keuren van valbeveiliging is een wettelijke verplichting. Naast de mogelijke boetes die je kunt oplopen als je er niet aan voldoet, wil je uiteraard dat jouw werknemers en collega’s veilig op hoogte werken.

Belangrijk om te weten is dat je valbeveiliging moet laten keuren minstens 1 keer in het jaar óf na een val.

Op deze pagina vind deze en meer informatie omtrent keuringen voor valbeveiliging.

Valbeveiliging keuren

Valharnassen, valblokken of andere valbescherming. Wij keuren graag jouw materialen. Meld via dit formulier een keuring aan.

Valbeveiliging keuring prijs

Inhoud keuring valbeveiliging

De inhoud van een keuring van valbeveiliging bevat meerdere onderdelen. Om vragen te beantwoorden zoals: hoe gaat zo’n keuring in zijn werk? En waar kijkt men dan naar? Daarom vind je hieronder een opsomming van de inhoud van de keuring.

Meer weten over de officiële NEN norm? Lees hier het bericht over de NEN-EN 365.

Inspectie op schade aan banden door insnijding, verbranding of inwerking van chemicaliën

Alle stiksel worden gecontroleerd. Zodat deze niet kunnen uitrafelen en poreus kunnen worden

Ook de metalen onderdelen zoals gespen worden gecheckt. Dit op inkepingen, vervorming of corossie

Uiteraard worden de touwen van de valbeveiliging uitvoering gekeurd op juistheid van het materiaal

Wanneer er (automatische) sluitingen zijn, dan worden deze onderdelen ook gecontroleerd

Leesbaarheid van  identificatie labels waar het bouwjaar en serienummer op staan worden gecontroleerd

Complete inspectie en beproeving of alle onderdelen van de valbeveiliging stevig genoeg zijn voor goedkeur

De (val)dempers en daadwerkelijke valblokken van de valbescherming worden geïnspecteerd 

Hulp bij valbeveiliging en keuringen

Elk merk geeft een andere levensduur aan zijn valbeveiliging persoonlijke beschermingsmiddelen. Als je bij ons valbeveiliging laat keuren, helpen wij je hiermee. Maar let op dat vuistregels voor maximale levensduur valbeveiliging als volgt zijn:

Valbeveiliging met materiaal van metaal, kabel van metaal of RVS onbeperkte levensduur.

Valbeveiliging met bandmateriaal is gemiddeld zo’n 10 jaar levensduur.

Hopelijk weet je dat keuren van valbeveiliging verplicht is. Het onderhouden van je materiaal is ook verplicht. De personen die valbeveiliging onderhouden en herstellen, zijn opgeleid door één of meerdere fabrikanten en moeten vakbekwame personen zijn. Lees hier meer over onderhoud door GECO Service.

Een ongeluk is in elke situatie tragisch. Mocht er een incident voordoen en klim- en veiligheidsvoorzieningen zijn niet op tijd gekeurd en onderhouden, dan kun je als werkgever aansprakelijk worden gesteld. Door zorgvuldig onderhoud en tijdige keuring uit te laten voeren, voorkom je onveilige situaties en reduceer je de aansprakelijkheid bij ongevallen.

  1. Rook niet in de buurt van persoonlijke beschermingsmiddelen
  2. Droog een valbeveiligingsmiddel nooit in de zon, maar in een donkere, goed geventileerde ruimte
  3. Maak valbescherming na gebruik zo nodig goed schoon
  4. Berg producten op in een schone ruimte en zo mogelijk in de bijhorende beschermende hoes, tas of verpakking
  5. Kies voor onderhoud en keuringen door proffesionals van GECO Service

Valbeveiliging laten keuren op locatie

In veel gevallen is het prettiger dat wij bij jou langs komen. Jij hoeft als bedrijf er dan niet voor te zorgen dat alle materialen bij ons in de werkplaats terecht komen. Daarom voeren wij ook keuringen uit op locatie.

Zo kunnen wij al jouw valbeveiligingsets op locatie keuren. Dat betekent dat wij bij jouw bedrijflocatie of op de zaak langs komen.

Veelgestelde vragen over valbeveiliging

De meest gestelde vragen over steigers en de keuringen van steigers vind je hieronder:

Na een val moet je keuren of tijdens periodieke keuringsmomenten. Valbeveiliging moet periodiek binnen 12 maanden na de laatste keuring plaatsvinden. Want de keuringsfrequentie is minimaal 1 keer per jaar. Je moet ook keuren als er een val heeft plaatsgevonden.

Dit is afhankelijk hoe vaak er wordt gevallen. Als iemand valt, moet de valbescherming direct gekeurd worden en mag het niet gebruikt worden na het incident. In andere gevallen is het minstens 1 keer in het jaar.

Ja, valbeveiliging is verplicht en noodzakelijk. Vanaf 2,5 meter spreekt men van werken op hoogte en dan moeten er maatregelen worden genomen zoals persoonlijke beschermingsmiddelen. Als de hoogte lager is dan 2,50 maar er is toch valrisico, dan dien je ook valbeveiligingsmaatregelen te nemen. 

Ja, het laten keuren van een valbeveiliging is verplicht. Het is verplicht na een val of bij het periode moment dat minstens 1 keer per jaar moet plaatsvinden.

In België mag enkel een erkende controledienst valbeveiliging keuren. Zo’n controledienst is ook bekend als EDTC (Externe Dienst voor Technische Controles). Hier lees je meer over keuren in België.

Voor platte daken, gelden dezelfde regels als schuine daken. Het zijn allemaal voorbeelden van werken op hoogte. En dan moet er boven e 2,5 meter voorzieningen worden getroffen voor valbeveiliging waaronder dakrandbeveiliging en persoonlijke beschermingsmiddelen. Ook onder de 2,50 meter (in geval van valrisico) moet je deze maatregelen nemen.

Er zijn situaties waar het wél verplicht is en er zijn situaties waar het niet perse moet. In het artikel op de website van GECO Verhuur leggen wij uit wanneer valbeveiliging in een hoogwerker verplicht is.

Aanvraagformulier keuren

Andere keuringen

Naast valbeveiliging, voeren wij ook andere keuringen uit. Je kan contact opnemen voor onder andere één van onderstaande keuringen: