De overkoepelende norm voor het keuren van valbeveiliging: NEN 365. In de NEN 365 staan de “Algemene eisen voor gebruiksaanwijzingen, onderhoud, periodiek onderzoek, reparatie, merken en verpakking”. De NEN 365 dient minstens 1 keer per jaar gekeurd te worden. Daarnaast dient valbescherming na een val direct weer geïnspecteerd te worden.
NEN 365 overkoepelende norm voor valbeveiliging
Je hebt drie normen die in de praktijk het vaakst gebruikt worden (en ook degelijk worden gevonden op basis van de Arbowet). De NEN 360, de NEN 361 en de NEN 365. Hierbij is de NEN 365 een overkoepelende norm, de NEN 360 beschrijft de eisen aan valbeschermers met lijnsspanners en de NEN 361 gaat over valharnassen.
NEN 365 voor keuren van valbeveiliging
Bij een keuring op de NEN 465 worden naar verschillende punten gekeken. Tijdens een keuring beoordeelt de keurmeester vier aspecten van de valbeveiliging:
- Registratie. De keurmeester kijkt of de registratie van de valbeveiliging op orde is. Hij checkt bijvoorbeeld of het CE-merkteken aanwezig is en of het nummer van het apparaat nog aanwezig is.
- Visuele controle. Bij een visuele controle wordt aan de hand van een checklist gekeken of er zichtbare beschadigingen zijn. Je kunt hierbij denken aan rafels, roest of verbuigingen. Sommige onderdelen worden getest, zoals kabelgeleiders. Bij zichtbare schade van een val wordt het materieel per definitie afgekeurd.
- Mechanische controle: Sommige apparaten, zoals automatische valstoppers, worden uit elkaar gehaald om de werking van het apparaat te controleren.
- Secundaire risico’s: Dit zijn gevaren die ontstaan door omgevingsfactoren zoals chemische stoffen, draaiende machines of warmte en koude. Als het gebruikte materieel kwetsbaar is voor een van de aanwezige risico’s, dan kan het afgekeurd worden.
Certificaat voor NEN 365
Wanneer valbeveiliging voldoet aan de punten van de NEN 365, kun je een certificaat krijgen voor het arbeidsmiddelen. Het is van belang dat er een sluitende registratie is van de bevindingen van de keuringen. Op deze manier kun je altijd aantonen dat je een veilige werkomgeving biedt aan jouw personeel. GECO Service kan jou naast de keuring, ook voorzien van materiaalbeheersoftware die je ondersteunt bij het maken van een registratie.
Hoe vaak NEN 365 keuren?
De NEN 365 (een ook NEN 360 of NEN 361) hebben een wettelijke verplichting en dienen periodiek te worden uitgevoerd. Een risico analyse is bepalend voor de interval. Deze moet uitgevoerd worden door een keurmeester. In de regel dienen val beveiligingen minimaal 1 keer per jaar te worden gekeurd.
Daarnaast dienen valbeveiligingen nadat er een val heeft plaatsgevonden direct weer geïnspecteerd te worden. Geef dit daarom ook direct aan nadat er een val heeft plaatsgevonden. Anders mag je er dus niet meer mee werken.
Valbeveiligingen hebben een maximale levensduur. Deze kan variëren van 5, 7 of tot 10 jaar. De levensduur van een valbeveiliging is vastgelegd op de conformiteit verklaring die door de fabrikant/leverancier met het product wordt meegeleverd. Je vindt dit als het dus goed is, op de verpakking.
Het is verplicht om te jouw valbeveiliging te laten keuren. In de ARBO wet is vastgelegd dat werkgevers hun medewerkers in staat moeten stellen veilig te werken. De normen waarin wordt aangegeven wat er wordt verstaan onder veilig werken met valbeveiligingen (harnassen, vallijnen etc.) zijn de normen NEN 360, 361 en 365.
Conclusie
De NEN 365 is de overkoepelende norm als het gaat om valbeveiliging, zoals valharnassen of lijnspanners. Er zijn vier punten waar geinspecteerd op wordt en je hoopt bij goedkeur een certificaat te bemachtigen. Dit NEN 365 certificaat dien je goed te documenteren. Tot slot is het een periode keuring van minstens 1 keer per jaar en direct nadat er een val heeft plaatsgevonden moet een inspectie worden gedaan door een erkend keurbedrijf zoals GECO Service.