Klant login

Wat is NEN 0512?

Artikel uit de Kennisbank van GECO Service

De NEN 0512 is de Nederlandse Norm voor een viering die 1 keer in jaar plaatsvindt. Met een knipoog heeft een medewerker van de NEN deze parodie van een NEN norm opgesteld. De NEN 0512 draait namelijk om de viering van het feest dat elk jaar plaatsvindt op 5 december.

Lees het volledige kennisartikel >

Snel naar de conclusie >

Alle kennisartikelen >

NEN 0512 uitgelegd - NEN keuring voor sinterklaasviering

De NEN 0512 is een Nederlandse NEN norm die elk jaar wordt gekeurd. Het is veelbesproken norm die vaak rond de wintermaanden weer in opspraak komt. De NEN 0512 is in 2002 uitgegeven door het Nederlands Normalisatie-instituut. De NEN 0512 omvat 13 hoofdstukken en alles draait om niemand minder dan: Sinterklaas.

NEN 0512 voor de viering van het Sint-Nicolaasfeest

Een medewerker van de NEN dacht dat het een keer anders kon. De altijd zo stijve organisatie die draait om het maken en publiceren van normalisatie normen, heeft in 2002 een speciale Sinterklaas-editie uitgebracht. Het is een volledige NEN norm die als parodie dient.

Het is dus geen officiële norm, maar hij was wel tot 2020 verkrijgbaar als pdf download op de website van de NEN.

NEN 0512 pdf

Zowel op papier als in PDF-formaat was de NEN 0512 uitgebracht. Rond 2020 hebben ze versie van de website afgehaald. Maar je kunt deze nog wel downloaden bij ons.

Klik hier om de NEN 0512 pdf te downloaden.

Sinterklaas NEN-norm voor 5 december

Het is als grap vanuit de NEN bedoeld om de Sinterklaas-versie van de NEN te publiceren. Dus de NEN 0512 is vooral met een knipoog bedoeld naar hoe de NEN zelf hun normen opstelt. Want door de strikte wijze waarop deze 0512 norm is samengesteld, is deze norm wel heel goed bruikbaar als voorbeeld hoe een NEN-norm in Nederland er uit hoort te zien. Er is aan alles gedacht, want je vindt onder andere:

 • Onderwerp en toepassingsgebied
 • Normatieve verwijzingen
 • Termen en definities
 • Officiële lezing van Het Feest
 • Richtlijnen Aankomst en Vertrek
 • Plaats en tijdstip van De Viering
 • Middelen van vervoer
 • Kledingvoorschriften
 • Kledingvoorschriften Sint-Nicolaas
 • Bepalingsmethoden authenticiteit Sint-Nicolaas
 • Richtlijnen voor De Viering
 • Kwaliteitsborging en Classificatie Hulppersoneel
 • Handelingsvoorschriften bij geloofwaardigheidscalamiteiten

Conclusie

De NEN 0512 is een parodie op de andere NEN normen. Want de NEN 0512 draait om de “Leidraad voor de viering van het Sint-Nicolaasfeest”. Kortom een met knipoog bedoelde Sinterklaas versie van de NEN. In de NEN 0512 komen onderwerpen zoals richtlijnen van Aankomst en Vertrek of Handelingsvoorschriften bij geloofwaardigheidscalamiteiten in voor.

Picture of Robin Nagtegaal

Robin Nagtegaal

Als Machinepark Beheerder van GECO en het eerste aanspreekpunt voor alle GECO Service klanten, heeft Robin veel kennis in huis over diverse onderwerpen. Van verschillende keuringsnormen tot technische reparaties of software voor materieelbeheer.

Ontdek diensten van GECO Service

Deel dit bericht op socials

Mocht je iemand kennen voor wie dit bericht wellicht interessant is, stuur het dan door via bovenstaande knoppen.

Relevante kennisartikelen

Uitlegvideo's

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang elke keer automatisch kennisartikelen