Klant login

Wat zijn de regels voor onderhoud aan arbeidsmiddelen?

Artikel uit de Kennisbank van GECO Service

Ook onderhoud aan arbeidsmiddelen is verplicht. Je dient als werkgever arbeidsmiddelen zoals elektrisch gereedschap te onderhouden opdat ze altijd in een goede staat verkeren. Dit moet je ook documenteren als bewijslast. Maar gelukkig kan je op het gebied van onderhoud aan arbeidsmiddelen ontzorgd worden.

Lees het volledige kennisartikel >

Snel naar de conclusie >

Alle kennisartikelen >

Regels onderhoud arbeidsmiddelen

Er zijn regels die je als werkgever moet volgen op het gebied van onderhoud. Onderhoud aan arbeidsmiddelen is namelijk niet vrijblijvend, maar verplicht in Nederland. Arbeidsmiddelen moeten volgens de Arbowet en Arbobesluit verplicht onderhouden worden. Dat is niet het enige, je bent ook verplicht het administratief bij te houden. Je ontdekt hier wat dit voor jou inhoudt.

Mocht je meer willen weten over de Arbowet, hier lees je de regels van de Arbowet.

GECO Service onderhoud graag jouw arbeidsmiddelen. Ontdek hier onderhoud door GECO Service. Ook op het gebied van administratie voor onderhoud helpen wij jou graag met onze gereedschapsbeheersoftware.

Onderhoud van arbeidsmiddelen is verplicht volgens de wet

Onderhoud van arbeidsmiddelen is verplicht volgens de Arbobesluit artikel 7.5. Hier staat in dat arbeidsmiddelen moeten worden onderhouden (artikel 7.5, lid 1), opdat ze altijd in een goede staat verkeren.

Daarnaast moeten de oorspronkelijke eisen van vervaardiging van de arbeidsmiddelen in acht genomen worden. Veelal is in de gebruiksaanwijzing van de fabrikant van het arbeidsmiddel informatie gegeven over het onderhoud.

Verplichte administratie van onderhoud

Ook de administratie van onderhoud is verplicht. Je moet dus voor al jouw gereedschappen bij houden wanneer je wat hebt gedaan. Dit dien je per individueel stuk gereedschap te doen. Voorbeelden van wat dit inhoudt:

  • Historische onderhoudsrapporten
  • Gegevens van gereedschap
  • Keuringsrapporten
  • Toekomstige onderhoud- en inspectieplannen

Bijvoorbeeld met het onderhoudsboek (artikel 7.5, lid 4) kan de werkgever, in geval van een calamiteit, aantonen aan de toezichthouder (Inspectie SZW) dat voldoende onderhoud is gepleegd.

Een alternatief voor een fysiek onderhoudsboek, die je kan kwijtraken of verliezen, is het programma van GECO Service. Voor klanten die bij ons onderhoud afnemen, krijgen gratis toegang tot materieelbeheer. Dit is een systeem wat perfect aansluit op de verplichtingen van administratie en zelfs meer biedt.

Wat mag zeker niet met onderhoud?

Een belangrijk onderdeel wat zeker niet is geduld door de Inspectie SZW, is het weghalen van veiligheidsmaatregelen aan arbeidsmiddelen. Bijvoorbeeld de beschermkap van een zaagmachine.

Het weghalen van fysieke veiligheidsschermen of buiten werking stellen van beveiligingen is niet toegestaan. Vooral voor dit punt hebben werkgevers en werknemers een gezamenlijke verantwoordelijkheid en plicht.

Ontzorgd onderhoud aan arbeidsmiddelen

Als je compleet ontzorgd wil worden op het gebied van onderhoud aan arbeidsmiddelen, kies dan voor GECO Service. Afhankelijk van jouw voorkeur qua intensiviteit, stellen wij samen een onderhoudsplan op voor jouw arbeidsmiddelen.

Je ontdekt hier meer over de soorten onderhoud en onderhoudspakket.

Conclusie

De conclusie is dat onderhoud aan arbeidsmiddelen verplicht is. Dit staat in artikel 7.5 van het Arbobesluit. Het onderhoud moet er voor zorgen dat arbeidsmiddelen altijd in een goede staat verkeren. Ook ben je verplicht onderhoud administratief bij te houden als bewijslast. Dit kan middels het materieelbeheersysteem van GECO Service. Eveneens als het compleet ontzorgd worden op het gebied van onderhoud aan arbeidsmiddelen.

Picture of Robin Nagtegaal

Robin Nagtegaal

Als Machinepark Beheerder van GECO en het eerste aanspreekpunt voor alle GECO Service klanten, heeft Robin veel kennis in huis over diverse onderwerpen. Van verschillende keuringsnormen tot technische reparaties of software voor materieelbeheer.

Ontdek diensten van GECO Service

Deel dit bericht op socials

Mocht je iemand kennen voor wie dit bericht wellicht interessant is, stuur het dan door via bovenstaande knoppen.

Relevante kennisartikelen

Uitlegvideo's

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang elke keer automatisch kennisartikelen