Klant login

Wanneer SCIOS-keuring voor aggregaten?

Artikel uit de Kennisbank van GECO Service

In het geval van noodstroomaggregaten, ben je verplicht om bij een partij die aangesloten is bij de SCIOS een keuring uit te laten voeren. Bij andere aggregaten (dus reguliere aggregaten) volstaat een keuring middels andere normen. Dit artikel geeft je handvatten om te weten welke keuring jij nodig hebt.

Lees het volledige kennisartikel >

Snel naar de conclusie >

Alle kennisartikelen >

SCIOS keuring

De SCIOS-keuring is bij noodstroomaggregaten verplicht. Echter zijn niet alle aggregaten in Nederland, bestempeld al noodstroomaggregaat. SCIOS-keuring en inspectie geldt wanneer je jouw aggregaat uitsluitend gebruikt als noodstroomaggregaat. In dit artikel lees je meer over de verplichting van deze keuring.

Twijfel je of je een reguliere aggregaat hebt of een noodstroomaggregaat? Lees dat het artikel over het verschil tussen die aggregaten.

SCIOS-keuring is verplicht als je noodstroomaggregaat hebt

Een noodstroom aggregaat valt onder de SCIOS als de aggregaat uitsluitend voor noodsituaties binnen de eigen organisatie gebruikt wordt. Én minder dan 500 uur per jaar in bedrijf is.

Dus een noodstroomaggregaat (of noodstroomgenerator genoemd) wordt uitsluitend gebruikt als reserve stroomvoorziening. 

Lees hier meer over de verschillen van aggregaten. In het geval van noodstroomaggregaten, wordt vervolgens op basis van vermogen bepaald of de SCIOS keuring verplicht is voor jou.

Soort aggregaatVermogenVerplichting
Reguliere aggregaatAlleNEN 1010 en NEN 3140
NoodstroomaggregaatMinder dan 20 kWDirect na de EBI (Eerste Bijzondere Inspectie) en eens in 4 jaar een periodieke inspectie (dit geldt alleen voor niet- gasgestookte installaties)
NoodstroomaggregaatTussen 20 kW en 100 kWDirect na de EBI en eens in 4 jaar een periodieke inspectie (dit geldt alleen voor niet- gasgestookte installaties)
NoodstroomaggregaatMeer dan 100 kWDirect na de EBI en een periodieke inspectie voor gasgestookte installatie eens in de 4 jaar en voor niet-gasgestookte installaties eens in de 2 jaar
Keuringsoverzicht van aggregaten

Wanneer SCIOS keuren?

Voor nieuwe noodstroomaggregaten geldt dat deze binnen zes weken na ingebruikname moet worden onderworpen aan een Eerste Bijzondere Inspectie (EBI). 

Wat gebeurt er dan bij de ABI? Bij de EBI wordt een uitgebreide inspectie verricht. Ook worden de installatiegegevens opgenomen en getoetst. Dit op het gebied van veiligheid en verbranding.

Bij goedkeuring wordt de installatie opgenomen in de goedkeuringsdatabase van de SCIOS. Dit geldt voor nieuwe noodstroomaggregaten die stationair worden opgesteld. Maar ook voor bestaande installaties die nog niet eerder een SCIOS EBI-keuring hebben ondergaan.

Na de eerste keuring, moet je vervolgens periodiek gaan keuren. Na de EBI-keuring, moet in veel gevallen periodiek een herinspectie op de installatie worden uitgevoerd. 

SCIOS heeft een systematiek opgezet voor onderhoud, reguliere keuringen en inspectie bij ingebruikname. Of het aggregaat periodiek gekeurd moet worden, hangt af van:

  • het vermogen
  • het aantal draaiuren
  • en de wijze waarop het aggregaat gestookt wordt.

Dit vind je terug in het overzicht van de keuringen van aggregaten.

SCIOS keuring scope 4

Aan de hand van het EBI-rapport wordt de keuring beoordeeld op één of meerdere inspectiescopes. 

SCIOS keuring scope 4: de keuring van de verbrandingsmotor van de noodstroomaggregaat

SCIOS keuring scope 6: omvat de emissiemeting van de aggregaat. Bij deze meting wordt een stookproef uitgevoerd. Verbranding, verbruik, temperatuur en uitstoot worden gemeten.

SCIOS keuring scope 7c: inspectie op het systeem voor de toevoer van brandstof en verbrandingslucht

Wie mogen SCIOS keuren?

Er zijn een aantal gecertificeerde bedrijven die stookinstallaties mogen keuren middels de SCIOS. Op deze pagina van de SCIOS vind je welke bedrijven dat zijn.

Meer informatie nodig over de keuringen van SCIOS? Dan verwijzen wij graag naar de officiële website van de SCIOS.

Dit artikel dient als verheldering en uitleg om het het verschil tussen de keuringen van aggregaten uit te leggen. Het doel is om een duidelijk verschil uit te leggen tussen de keuring van reguliere aggregaten en de SCIOS keuring. De SCIOS keuring mag uitsluitend uitgevoerd worden door gecertificeerde bedrijven. Hier vind je deze bedrijven. Belangrijk om te vermelden is dat GECO Service niet bevoegd is om werkzaamheden uit te voeren namens het merk van SCIOS. Gebruik de identificatiepagina om te controleren welke deze bedrijven zijn.

Conclusie

Aggregaten moeten pas SCIOS gekeurd worden als deze zijn bestempeld als noodstroomaggregaat. In het geval van een noodstroomaggregaat ben je verplicht een SCIOS keuring uit te laten voeren. De frequentie van de SCIOS keuring is op basis van vermogen. In andere gevallen, dus regulieren aggregaten volstaat de keuring van aggregaten door GECO Service.

Picture of Robin Nagtegaal

Robin Nagtegaal

Als Machinepark Beheerder van GECO en het eerste aanspreekpunt voor alle GECO Service klanten, heeft Robin veel kennis in huis over diverse onderwerpen. Van verschillende keuringsnormen tot technische reparaties of software voor materieelbeheer.

Ontdek diensten van GECO Service

Deel dit bericht op socials

Mocht je iemand kennen voor wie dit bericht wellicht interessant is, stuur het dan door via bovenstaande knoppen.

Relevante kennisartikelen

Uitlegvideo's

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang elke keer automatisch kennisartikelen