Klant login

Wanneer is aggregaat noodstroomaggregaat?

Artikel uit de Kennisbank van GECO Service

De verschillen tussen aggregaten, maakt een groot verschil in de soort keuring. Je hebt keuringen voor aggregaten volgens NEN 3140 en NEN 1010. Maar ook noodstroomaggregaat keuringen volgens SCIOS. In dit artikel kom je er achter wanneer een aggregaat volgens de wet wordt gezien als noodstroomgenerator.

Lees het volledige kennisartikel >

Snel naar de conclusie >

Alle kennisartikelen >

Wanneer is een aggregaat een noodstroom aggregaat

Niet alle aggregaten zijn noodstroomaggregaten. Er is een belangrijk verschil tussen deze twee benamingen. Want een noodstroom aggregaat wordt volgens de wet gezien als een stookinstallatie. Waardoor je andere verplichtingen hebt dan wanneer de aggregaat een reguliere aggregaat is. In dit artikel kom je er achter hoe dit zit.

Aggregaat versus noodstroomaggregaat

Er zijn verschillende soorten aggregaten. De termen generator of stroomopwekker komen ook vaak voorbij. Het verschil tussen een reguliere aggregaat en een noodstroomaggregaat heeft te maken met het gebruik van de aggregaat. Wanneer de definitie van de aggregaat is bepaald, gaat het bij de SCIOS-keuring ook nog eens op basis van vermogen.

Als eerste dien je dus altijd te kijken naar het gebruik van de aggregaat.

Gebruik jij dagelijks, wekelijks of maandelijks een aggregaat? Voor bijvoorbeeld extra stroom op de klus, lassen of aandrijven van luchtgereedschap? Andere voorbeelden zijn generatoren bij wegwerkzaamheden of evenementen. In deze en vele andere situaties is jouw aggregaat geen noodstroomaggregaat maar een reguliere aggregaat.

Een noodstroomaggregaat wordt pas bestempeld als deze uitsluitend voor noodsituaties in het eigen bedrijf gebruikt wordt én minder dan 500 uur per jaar in bedrijf is. Het mag dus uitsluitend gebruikt worden als reserve stroomvoorziening. Dit soort aggregaat neemt de taken van hoofdstroomvoorziening (bijvoorbeeld in ziekenhuizen, fabrieken of op schepen) over wanneer deze buiten werking is.

Als je bepaald hebt wat het gebruik is van de aggregaat, weet je dus welke keuring je nodig hebt. Bij reguliere aggregaten, kun je voor de aggregaten keuring van GECO Service gaan. Heb je een noodstroomaggregaat, dan is de SCIOS mogelijk van toepassing. In het geval van de SCIOS moet je ook nog eens naar het vermogen van de aggregaat kijken:

  • Aggregaten < 20kW vermogen: deze hoeven niet periodiek geïnspecteerd te worden middels de SCIOS. Maar worden wel geadviseerd gekeurd te worden middels reguliere keuringen.
  • Aggregaten tussen de 20 kW en 100 kW: Direct de EBI (Eerste Bijzondere Inspectie) en eens in de 4 jaar een periodieke inspectie. Dit geldt alleen voor niet- gasgestookte installaties.
  • Aggregaten met een vermogen van meer dan 100 kW: Direct na de EBI en een periodieke inspectie voor gasgestookte installatie eens in de 4 jaar. En voor niet gasgestookte installaties eens in de 2 jaar.

NEN 1010 & NEN 3140 versus SCIOS scope 4 keuring

Het overgrote deel van de aggregaten in Nederland wordt gekeurd middels de reguliere keuringswijze van aggregaten. Dit zijn keuringsrichtlijnen op basis van de NEN 1010 en NEN 3140. Daarentegen worden noodstroomaggregaten middels de SCIOS scope 4 gekeurd.

NEN 1010: de norm voor laagspanningsinstallaties

NEN 3140: de norm voor bedrijfsvoering van elektrische installaties wat betreft laagspanning

SCIOS scope 4: keuringsnorm voor verbrandingsmotoren en -turbines

Tot slot bestaat er ook nog iets van een combinatie. Dit is een inspectie van elektrische arbeidsmiddels zowel volgens de SCIOS als middels de NEN. Dit betreft de inspectie van elektrische arbeidsmiddelen SCIOS scope 9 en NEN 3140.

Een inspectie van de elektrische arbeidsmiddelen op basis van de NEN 3140 en conform SCIOS scope 9 is bedoeld om de arbeidsveiligheid van arbeidsmiddelen (elektrische apparaten) vast te stellen. De volledigheid van de inspectie is afhankelijk van de staat van de apparaten. Alsook de eisen die de Arbo of anderen (bijvoorbeeld verzekeraar) daaraan stellen.

Mocht je meer willen weten over de SCIOS-keuring? In het artikel over de SCIOS wordt uitleg gegeven over wanneer deze van toepassing is en wie bevoegd zijn om dit uit te voeren.

Conclusie

Een aggregaat is pas een noodstroom aggregaat als deze ook uitsluitend binnen het bedrijf of organisatie wordt ingezet bij het leveren van noodstroom. Dus binnen eigen bedrijf gebruikt én minder dan 500 uur per jaar in bedrijf zijn. Aggregaten worden gekeurd middels de NEN 3140 en NEN 1010 en noodstroomaggregaten volgens SCIOS scope 4. Tot slot ben je van harte welkom voor het laten keuren van aggregaten door GECO Service.

Picture of Robin Nagtegaal

Robin Nagtegaal

Als Machinepark Beheerder van GECO en het eerste aanspreekpunt voor alle GECO Service klanten, heeft Robin veel kennis in huis over diverse onderwerpen. Van verschillende keuringsnormen tot technische reparaties of software voor materieelbeheer.

Ontdek diensten van GECO Service

Deel dit bericht op socials

Mocht je iemand kennen voor wie dit bericht wellicht interessant is, stuur het dan door via bovenstaande knoppen.

Relevante kennisartikelen

Uitlegvideo's

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang elke keer automatisch kennisartikelen