Klant login

Valt accu gereedschap keuren onder NEN 3140?

Artikel uit de Kennisbank van GECO Service

Accu gereedschap keuren, elektrisch gereedschap en NEN 3140. Het heeft allemaal met elkaar te maken. Daardoor is er soms wat verwarring. Vandaar dat de vraag wordt beantwoord of accu gereedschap keuren valt onder de NEN 3140.

Lees het volledige kennisartikel >

Snel naar de conclusie >

Alle kennisartikelen >

Accu gereedschap NEN 3140

Sommige denken dat accu gereedschap niet gekeurd hoeft te worden. Niet is minder waard. Want accu gereedschap moet wel degelijk gekeurd worden. Is de keuring van accu gereedschap dan hetzelfde als van elektrisch gereedschap (NEN 3140)? In dit artikel kom je er achter.

Waarom verwarring over accu gereedschap keuren?

De verwarring over het keuren van accu gereedschap is enigsins te begrijpen. In de volksmond wordt de NEN 3140 ook wel de keuring voor alles met een snoer genoemd. Aangezien accu gereedschap geen snoer heeft, denken sommige dat dit dus niet hoeft.

Echter is accu gereedschap keuren net zo verplicht als gereedschap op snoer. Want accu gereedschap valt net als elektrisch gereedschap onder arbeidsmiddelen waardoor het dus verplicht is om te laten keuren.

Accu gereedschap NEN 3140 keuren

Accu gereedschap wordt gedeeltelijk gekeurd volgens NEN 3140. Bijvoorbeeld wordt de acculader (met batterij) geheel volgens NEN 3140 worden gekeurd. Maar de body (gereedschap) is iets aangepast.

Voor het gereedschap (body van accu gereedschap) is een visuele inspectie en een functionele beproeving ook verplicht. Tijdens de visuele inspectie wordt gekeken naar de behuizing, scherpe delen en daarbij verplichte beveiliging. Ook de afschermkappen en handgrepen worden visueel geïnspecteerd. Voor de functionele beproeving wordt gekeken of het accu gereedschap werkt zoals verwacht. Verder mogen er geen buitensporige intensiteit van trillingen en geluidsniveau plaatsvinden.

Conclusie

Ja, accu gereedschap is ook verplicht om te laten keuren volgens de NEN 3140. De acculader wordt volledig volgens de NEN 3140 gekeurd. En de body van het gereedschap wordt getest aan de hand van visuele inspectie en functionele beproeving. Tot slot kun je accu gereedschap snel en makkelijk laten keuren bij GECO Service. Kijk hier voor het keuren van accu gereedschap.

Picture of Robin Nagtegaal

Robin Nagtegaal

Als Machinepark Beheerder van GECO en het eerste aanspreekpunt voor alle GECO Service klanten, heeft Robin veel kennis in huis over diverse onderwerpen. Van verschillende keuringsnormen tot technische reparaties of software voor materieelbeheer.

Ontdek diensten van GECO Service

Deel dit bericht op socials

Mocht je iemand kennen voor wie dit bericht wellicht interessant is, stuur het dan door via bovenstaande knoppen.

Relevante kennisartikelen

Uitlegvideo's

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang elke keer automatisch kennisartikelen