Klant login

Wat zeggen verzekeraars over gereedschap keuren?

Artikel uit de Kennisbank van GECO Service

Keuringen en onderhoud aan gereedschappen zijn belangrijke voorwaarden voor verzekeraars of je schade vergoed krijgt. Kun jij niet aantonen dat je goed onderhoud uit laat voeren of ontbreekt de jaarlijks verplichte keuring? Dan heb je als ZZP'er of MKB'er kleine kans dat je schade vergoed krijgt ondanks dat je verzekerd bent. Hier lees je voorbeelden bekende verzekeraars in Nederland.

Lees het volledige kennisartikel >

Snel naar de conclusie >

Alle kennisartikelen >

Verzekering & gereedschap keuren

De verzekeringsmaatschappijen in Nederland kijken streng naar keuringen als het aankomt op schades claimen. Als ZZP of werkgever kun je bijvoorbeeld een verzekering hebben afgesloten, maar een verzekeraar vergoed niet altijd bij het ontbreken van keuringen van gereedschap, machines of materiaal zoals NEN 3140, NEN 2484 of NEN 365. In dit artikel lees je voorbeelden wat verzekeraars zeggen over gereedschap keuringen.

Samenvatting: verzekering & keuren

Wanneer er geen aantoonbare gereedschapskeuring is verricht, kan een verzekeringsmaatschappij het ontbreken van een keuring aangrijpen door aansprakelijkheid af te wijzen.

Dat heeft tot gevolg dat er niet of soms maar deels uitgekeerd wordt. Dit kun je voorkomen door het gereedschap periodiek te laten keuren.

Voorbeelden wat verzekeraars zeggen over keuren

Hieronder vind je een overzichtje wat bekende verzekeraars in Nederland zeggen over keuringen en de verzekeringen die zij aanbieden. Het kan dus zo zijn dat jouw (schade)verzekering hier tussen staat en jij dus al gelijk weet dat jouw verzekeraar schades niet vergoed als je gereedschap niet gekeurd is.

Mocht jouw verzekeraar er niet tussen staan? Dat betekent dan niet dat jouw verzekeraar het wel vergoed. Neem in dat geval contact met ons op. Wij helpen je graag inzichtelijk te maken wat de impact van keuringen is op jouw situatie en bedrijf.

Nationale Nederlanden

Bij de schadeverzekeringen van Nationale Nederlanden voor zelfstandige ondernemers en voor bedrijven, geeft de verzekeraar aan dat je moet zorgen voor veilige elektra in het bedrijf. Nationale Nederlanden stelt bijvoorbeeld dat je apparatuur regelmatig moet onderhouden.

Ook verwijst Nationale Nederlanden dat zowel ZZP’ers als bedrijven om je aan de Arbowet te houden. Waar eisen gesteld worden zoals de keuring en veiligheid van elektrische installaties, apparatuur en gereedschappen. (Bron: Nationale Nederlanden)

Univé

Ook Univé heeft omschreven wat zij verwachten van bedrijven of ZZP’ers op het gebied van keuringen.

Zo heeft Univé specifiek voor de voertuigverzekering (voor bijvoorbeeld je aanhangwagen) gesteld dat je niet verzekerd bent als je betere maatregelen had kunnen treffen.

Bovendien ben je niet verzekerd als je niet aan de wet voldoet volgens Univé. In de Arbowet staat omschreven dat het keuren van aanhangers verplicht is. Hier lees je meer over regels omtrent aanhangers keuren. (Bron: Univé)

Ook voor de NEN 3140 wil dat Univé dat je deze laat uitvoeren. (Bron: Univé)

Interpolis (Rabobank)

De inventarisverzekering van Interpolis dekt spullen die je nodig hebt om je werk te kunnen doen. Als voorbeeld noemen zij het verzekeren van je gereedschap. (Bron: Interpolis)

Er staan twee punten die je kan herleiden tot keuringen: Verzekerde doet niets om schade te voorkomen en Verzekerde doet te weinig om schade te voorkomen.

Bij beide punten kun je met een periodieke keuring aantoonbaar maken dat je dit wél je best doet om schade te voorkomen, zodat het wel verzekerd is en je de schade vergoed krijgt.

Agrarische ondernemer? Interpolis stelt het keuren van elektrische installaties bij agrarische bedrijven verplicht vóór 31 december 2022. Lees hier het hele bericht.

Centraal Beheer

Met de instrumenten- en apparaten­verzekering van Centraal Beheer, verzeker je de financiële gevolgen van schade of diefstal. Echter stelt Centraal Beheer heel duidelijk dat je niet verzekerd bent bij:

  • De schade komt door slijtage of slecht onderhoud.
  • De schade komt door slecht uitgevoerde reparaties

Je vindt de omschrijving, polisvoorwaarden en algemene omschrijving bij Centraal Beheer. (Bron: Centraal Beheer)

Extra: Bij Centraal Beheer is sowieso een elektrakeuring nodig als je daar een brandverzekering hebt afgesloten. (Bron: Centraal Beheer)

Klaverblad verzekeringen

Bij de Klaverblad Zaken­verzekering verzeker je onder andere je gereedschap en machines. Klaverblad verzekeringen benoemt in de polisvoorwaarden dat schade door onvoldoende onderhoud niet wordt uitgekeerd. (Bron: Klaverblad verzekeringen)

Door het uitvoeren van keuringen aan gereedschappen, toon je aan dat je onderhoud pleegt aan jouw gereedschappen, machines en materialen. Waardoor je ervoor zorgt dat schade wel wordt vergoed.

Ook Klaverblad eist bij agrarisch ondernemer of mkb’ers dat elektra gekeurd moet worden. (Bron: Klaverblad verzekeringen)

Conclusie

Kortom, veel verzekeraars in Nederland keren ZZP’ers, MKB’ers of andere verzekeringsnemers niks (of nauwelijks) wat uit als gereedschap niet gekeurd is of slecht is onderhouden. Het keuren van gereedschappen zorgt ervoor dat je kan aantonen dat je onderhoud pleegt aan je materiaal. Hiermee voorkom je dat je gedeeltelijke vergoeding ontvangt bij schade.

Picture of Robin Nagtegaal

Robin Nagtegaal

Als Machinepark Beheerder van GECO en het eerste aanspreekpunt voor alle GECO Service klanten, heeft Robin veel kennis in huis over diverse onderwerpen. Van verschillende keuringsnormen tot technische reparaties of software voor materieelbeheer.

Ontdek diensten van GECO Service

Deel dit bericht op socials

Mocht je iemand kennen voor wie dit bericht wellicht interessant is, stuur het dan door via bovenstaande knoppen.

Relevante kennisartikelen

Uitlegvideo's

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang elke keer automatisch kennisartikelen