Klant login

Welke kleur bij keuring hijsmiddelen?

Artikel uit de Kennisbank van GECO Service

Bij hef- en hijsmiddelen zie je nog wel eens opvallende kleuren verf of plastic bandjes in een kleur. Dit komt door het kleursysteem voor het keuren van hijsmiddelen. In dit artikel kom je er achter welk jaar bij welke kleur past. Oftewel de jaarkleuren van het IMO systeem. Maar ook waarom dit kleursysteem als hulpmiddel is bedacht.

Lees het volledige kennisartikel >

Snel naar de conclusie >

Alle kennisartikelen >

Kleurcodes hijsmiddelen keuren

Het kleursysteem van de keuring van hijsmiddelen is een snelle indicatie van wanneer het hefgereedschap is gekeurd. Afhankelijk van de kleur, weet je in welk jaar het hef- of hijsmiddel voor het laatst is gekeurd. Dit is handig want je bent verplicht minstens 1 keer per jaar hef- en hijsmiddelen te laten keuren. Dus als de kleur jaarkleur van vorig jaar is, weet je dat je snel moet laten keuren.

Als je hef- en hijsmiddelen wil laten keuren, kan dit bij GECO Service. Hier vind je meer over hef- en hijsmiddelen keuren.

Kleurcodes keuring hijsmiddelen

Kleursysteem voor hef- en hijsmiddelen keuren

Klik hier om het kleursysteem te downloaden in pdf.

Waarom kleurcodes bij keuring hijsmiddelen?

Oorspronkelijk is het kleurschema voor hef- en hijsmiddelen afkomstig van Internationale Maritieme Organisatie (IMO). De IMO is opgericht met het oog op de noodzaak van afspraken in het kader van de veiligheid van zeescheepvaart.

Hef- en hijsmiddelen zijn gereedschappen en werktuigen die veel gebruikt worden en werden in zeescheepvaart. Daarom biedt is het kleurcodeschema ontworpen als handig hulpmiddel. Dankzij het kleursysteem weet je welk jaar er voor het laatst is gekeurd. Dit komt omdat er een verplichte keuringsfrequentie is van minstens 1 keer per jaar bij hef- en hijsmiddelen.

Lees hier meer over wetgeving omtrent keuring van hijsmiddelen.

Belangrijk om te weten is dat het kleursysteem een handig fysiek hulpmiddel is. Het is niet verplicht om te gebruiken maar dient als herkenning.

Tegenwoordig is het ook mogelijk digitaal ontzorgd te worden wat betreft materieelbeheer en herinnering aan keuringen. Dit kan bijvoorbeeld via het online materiaalbeheersysteem van GECO Service.

Conclusie

Het kleursysteem is oorspronkelijk van het IMO en dient als hulpmiddel. Het doel van het kleurcodes systeem is herkenning creëren zodat men weet wanneer hef- en hijsmiddelen gekeurd moeten worden. Tegenwoordig is het ook mogelijk de keuringen, onderhoud of reparaties aan hef- en hijsmiddelen digitaal vast te leggen. Bijvoorbeeld middels het materiaalbeheersysteem van GECO Service.

Picture of Robin Nagtegaal

Robin Nagtegaal

Als Machinepark Beheerder van GECO en het eerste aanspreekpunt voor alle GECO Service klanten, heeft Robin veel kennis in huis over diverse onderwerpen. Van verschillende keuringsnormen tot technische reparaties of software voor materieelbeheer.

Ontdek diensten van GECO Service

Deel dit bericht op socials

Mocht je iemand kennen voor wie dit bericht wellicht interessant is, stuur het dan door via bovenstaande knoppen.

Relevante kennisartikelen

Uitlegvideo's

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang elke keer automatisch kennisartikelen