Klant login

Wat zegt wetgeving over keuring hijsmiddelen?

Artikel uit de Kennisbank van GECO Service

In de wetgeving staat omschreven wat, wanneer en hoe vaak je hijsmiddelen moet keuren. Het kennisartikel neemt je mee over de wettelijke context van keuringen van hijsmiddelen en hoe vaak je moet keuren.

Lees het volledige kennisartikel >

Snel naar de conclusie >

Alle kennisartikelen >

Wat zegt wetgeving over keuring hijsmiddelen

Hef- en hijsmiddelen vallen onder arbeidsmiddelen. In het Arbobesluit staat omschreven hoe vaak de verplichting is om arbeidsmiddelen te laten keuren. Daarnaast zijn er in de wet ook specifieke punten over hef- en hijsmiddelen opgenomen. Hier ontdek je wat de wetgeving is omtrent hef- en hijsmiddelen.

Als je hef- en hijsmiddelen wil laten keuren, kan dit bij GECO Service. Hier vind je meer over hef- en hijsmiddelen keuren.

Wettelijke context hijsmiddelen en keuren

Hef- en hijsmiddelen worden net als elektrisch gereedschap, gezien volgens de wet als arbeidsmiddelen. Dit betekent niet dat de inhoud van de keuring hetzelfde is, maar de verplichting geldt voor beide soorten arbeidsmiddelen.

In dit artikel lees je over de wetgeving omtrent keuren van arbeidsmiddelen. Met onderwerpen zoals Europese Richtlijn Arbeidsmiddelen, Arbowet, Arbobesluit, Arboregeling of CE of NEN3140.

Samengevat; omdat hef- en hijsmiddelen gezien worden als arbeidsmiddelen, zijn deze verplicht om te laten keuren aldus artikel 7.4a van het Arbobesluit.

Wat staat er specifiek over hef- en hijsmiddelen in de Arbowet?

Naast dat er opgenomen is dat de keuring van hef- en hijsmiddelen verplicht is, staat er in het Arbobesluit ook nog andere onderwerpen in die over hef- en hijsmiddelen gaan.

Bijvoorbeeld hijs- en hefwerktuigen die aan boord zijn van schepen, daar gelden net wat andere regels voor. Artikel 7.29 van het Arbobesluit gaat over hijs- en hefwerktuigen en hijs- en hefgereedschappen aan boord van schepen. Hier vind je het artikel.

Artikel 7.18. gaat ook over hijs- en hefwerktuigen. Dit betreffen de voorschriften voor arbeidsmiddelen voor het hijsen en heffen van lasten of personen. Hier lees je meer over artikel 7.18.

Ook over hijskranen met een bedrijfslast die gelijk is aan of hoger is dan 2 ton, is wat extra’s geschreven in de wet. In de wet staat dat deze ten minste eenmaal per 12 gekeurd moet worden. Je leest hier meer daarover.

Hoe vaak verplicht hef- en hijsmiddelen te laten keuren?

Je bent volgens de wet verplicht minstens 1 keer per jaar hef- en hijsmiddelen te laten keuren. De frequentie is een richtsnoer en geldt als minimale. Dus bij intensief gebruik kan de keurmeester adviseren dat er frequenter dan 1 keer in de 12 maanden gekeurd moet worden.

Wat valt dan allemaal onder hef- en hijsmiddelen?

Je weet dus nu dat de keuring van hijsmiddelen verplicht is. Je dient dit minstens 1 keer per jaar te moeten doen. Tot slot moet je dus weten wat er allemaal onder hef- en hijsmiddelen vallen, om te weten wat je wanneer wil keuren.

In dit kennisartikel kom je er achter wat hef- en hijsmiddelen zijn.

Conclusie

Lang verhaal kort: doordat hef- en hijsmiddelen onder arbeidsmiddelen vallen, ben je volgens het Arbobesluit verplicht deze minstens 1 keer per jaar te laten keuren. Er zijn verschillende artikelen uit het Arbobesluit die inzoomen op hef- en hijsmiddelen. De inhoud van keuring van hijsmiddel staat niet omschreven. Maar dat kan bijvoorbeeld ingevuld worden door GECO Service die voor jou hef- en hijsmiddelen mag en kan keuren.

Picture of Robin Nagtegaal

Robin Nagtegaal

Als Machinepark Beheerder van GECO en het eerste aanspreekpunt voor alle GECO Service klanten, heeft Robin veel kennis in huis over diverse onderwerpen. Van verschillende keuringsnormen tot technische reparaties of software voor materieelbeheer.

Ontdek diensten van GECO Service

Deel dit bericht op socials

Mocht je iemand kennen voor wie dit bericht wellicht interessant is, stuur het dan door via bovenstaande knoppen.

Relevante kennisartikelen

Uitlegvideo's

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang elke keer automatisch kennisartikelen