Klant login

Wat is keuring hef- en hijsmiddelen?

Artikel uit de Kennisbank van GECO Service

De keuring van hef- en hijsmiddelen draait om veiligheid, verplichting en langere levensduur van de arbeidsmiddelen. In dit artikel kom je er achter hoe de visuele keuring, meten, scheuronderzoek of de trekproef van hef- en hijsmiddelen werkt.

Lees het volledige kennisartikel >

Snel naar de conclusie >

Alle kennisartikelen >

Wat is keuring hef- en hijsmiddelen?

De keuring van hef- en hijsmiddelen draait om veiligheid. Veiligheid met het gebruik van de hef- en hijsmiddelen. Maar ook de veiligheid van de omgeving. Ook vind een keuring plaats ter controle van de actuele staat van het hef- en hijsmiddel. Zo kun je de levensduur nauwkeuriger bepalen door middel van een keuring. Tot slot is de keuring van hef- en hijsmiddelen verplicht volgens de wet. Je voorkomt boetes door het laten keuren van hef- en hijsmiddel.

Als je hef- en hijsmiddelen wil laten keuren, kan dit bij GECO Service. Hier vind je meer over hef- en hijsmiddelen keuren.

Waar worden hef- en hijsmiddelen op gekeurd?

Een keurmeester dient een kritische blik te hebben op verschillende punten. Mocht de keurmeester inschatten dat er aan één van onderstaande voorbeeldpunten niet wordt voldaan, dan kan het hef- en hijsmiddel worden afgekeurd.

Fabricagefouten: ondanks dat fabrikanten hun best doen, kan het voorkomen dat er iets is fout gegaan tijdens de productie. Zoals onvolledige doorlassen.

Vermoeiing: vermoeiing, moeheid of vermoeidheid, specifieker materiaal- en metaalmoeheid, is het fenomeen dat een materiaal bezwijkt onder een zeer lang aangehouden dynamische of wisselende belasting.

Chemische aantasting: stoffen kunnen aangetast worden als deze in een omgeving worden gebruikt waar het niet voor bedoeld is.

Beschadigingen: Simpelweg beschadigingen door ruw of fout gebruik.

Roestvorming: corrosie door verhitting of onjuist milieu

Slijtage of vervorming: deze kunnen zijn ontstaan door overbelasting, verkeerde belasting of veelvuldig/ruw gebruik

Methoden van de keuring voor hef- en hijsmiddelen

Het is mogelijk om volgens verschillende keurmethoden bovenstaande gebreken te onderzoeken.

  • Visuele keuring: visueel beoordelen van vervormingen, slijtage of corrosie.
  • Eventueel meten: door te meten zijn invloeden goed zichtbaar te maken. Bij veel hijsgereedschap heb je te maken met grote maattoleranties waardoor meten niet zo nauwkeurig komt.
  • Scheuronderzoek: microscheuren komen voor in hef- en hijsmiddelen en in met warmte behandeld staal. Je ziet dit niet met het blote oog waardoor hier apart scheuronderzoek voor is.
  • Trekproef: het plaatsen van het arbeidsmiddel in een trekbank om de belasting te beproeven

Wat is EKH-keuring van hef- en hijsmiddelen?

EKH staat voor Vereniging Erkende Keurbedrijven. Dit is een vereniging die zich heeft toegespitst op keurbedrijven te verenigen en te specialiseren in het keuren van hijs- en hefmiddelen. Meer over de EKH vind je op hun officiële website.

Deze vereniging heeft een eigen keuring samengesteld. De EKH-keuring is één van de keuringen die je kunt volgen om te voldoen aan de verplichting voor het keuren van arbeidsmiddelen (en dan specifiek hef- en hijsmiddelen).

Het is niet verplicht om persé de EKH-keuring te volgen bij hef- en hijsmiddel, maar het is een mogelijkheid. Andere mogelijkheden zijn bijvoorbeeld de keuring van hef- en hijsmiddelen volgen NEN. Over wat er moet worden geïnspecteerd, op welke wijze dit moet geschieden en over welke deskundigheid men moet beschikken, laat de wet zich niet specifiek uit. Hier lees je meer over deze regels.

Desalniettemin draait de EKH-keuring om het vergroten van de veiligheid en het voldoen aan zorgplicht volgens wet- en regelgeving. Waardoor je hier dus verzekert van bent dat je voldoet met de EKH-keuring. Belangrijk om te vermelden is dat GECO Service niet ingeschreven is bij de EKH. Hier de lijst met bedrijven die dit wel zijn. Dit artikel dient ter verduidelijking van de verschillen in keuringen van hef- en hijsmiddelen.

Conclusie

Al met al omvat de keuring voor hef- en hijsmiddelen dus verschillende onderdelen. Het bevat een visuele keuring, eventueel meten, scheuronderzoek en trekproef. Bij de keuring van hef- en hijsmiddelen wordt gelet op slijtage, vervorming, aantastingen, fabricagefouten en vermoeiing. Eén van de mogelijke keuringen voor hef- en hijsmiddelen is de EKH-keuring. Deze mag alleen door erkende leden uitgevoerd worden. Tot slot is een keuring van hef- en hijsmiddelen verplicht en dient minstens 1 keer per jaar uitgevoerd te worden.

Picture of Robin Nagtegaal

Robin Nagtegaal

Als Machinepark Beheerder van GECO en het eerste aanspreekpunt voor alle GECO Service klanten, heeft Robin veel kennis in huis over diverse onderwerpen. Van verschillende keuringsnormen tot technische reparaties of software voor materieelbeheer.

Ontdek diensten van GECO Service

Deel dit bericht op socials

Mocht je iemand kennen voor wie dit bericht wellicht interessant is, stuur het dan door via bovenstaande knoppen.

Relevante kennisartikelen

Uitlegvideo's

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang elke keer automatisch kennisartikelen