Klant login

Welke NEN normen voor hef- en hijsmiddelen?

Artikel uit de Kennisbank van GECO Service

Hef- en hijsmiddelen dienen gekeurd, geproduceerd en gebruikt te worden middels de NEN-normen. Welke NEN-normen er allemaal zijn voor hef- en hijsmiddelen, vind je in dit artikel.

Lees het volledige kennisartikel >

Snel naar de conclusie >

Alle kennisartikelen >

NEN normen hef- en hijsmiddelen

NEN normen zijn er voor zeer veel soorten arbeidsmiddelen, zo ook voor hef- en hijsmiddelen. Welke NEN normen van toepassing zijn voor bedrijven zijn vaak NEN-EN 818, NEN-EN 1492 of NEN-EN 12385. Maar er zijn er meer. In dit artikel kom je er achter wat de NEN normen zijn voor hef- en hijsmiddelen. Maar ook welke voor jou gelden.

Als je hef- en hijsmiddelen wil laten keuren, kan dit bij GECO Service. Hier vind je meer over hef- en hijsmiddelen keuren.

Lijst met NEN normen voor hef- en hijsmiddelen

Als je in de database zoekt van de NEN, zijn er meerdere geldende en definitieve NEN normen tegen die hef- en hijsmiddelen bevatten.

Hieronder vind je de lijst:

NEN-EN 818. Serie aan eisen die gesteld worden aan kettingen voor hijsdoeleinden.

NEN-EN 1492. Een reeks NEN normen die allemaal draaien om hijsbanden.

NEN-EN 12385. De eisen aan staalkabels zijn vastgelegd in de NEN-EN 12385 series.

NEN 2029. In de NEN 2029 zit bijvoorbeeld de NEN2029:1995 nl. Deze gaat over portaalheftrucks voor containers en de stabiliteit.

NEN 3560. Omtrent staalkabels heb je bijvoorbeeld de NEN 3560:1983 nl. Eisen en beproevingsmethoden voor de keuring van staaldraad en staalkabels.

NEN 2729. Staalkabelsokken worden beoordeeld op basis van de NEN 2729:1989 nl.

NEN 2538. Ook gericht op staalkabelsokken alleen dan ingietconussen (NEN 2538:1968).

NEN 2025. Zelfs op het gebied van communicatie is zijn er NEN normen opgesteld. De communicatie bij het werken met hef- en hijswerktuigen is vastgelegd in de NEN 2025:2008.

NEN 5056. NEN 5056:2011 is van toepassing op constructief ontwerp van verstelbare palletstellingen. 

NEN 3233. In het geval dat je de afkeurmaatstaven voor staalkabels wil weten, kun je de NEN 3233:1968 raadplegen. Deze norm geeft aan wanneer staalkabels volgens NEN 3231 zijn bepaald met inachtneming van de norm NEN 3288.

Conclusie

Kortom genoeg NEN normen voor hef- en hijsmiddelen. Het grootste gedeelte van de NEN normen is relevant voor de fabrikanten van hef- en hijsmiddelen. Als bedrijf die gebruikt maakt van hef- en hijsmiddelen is het belangrijk om te weten dat je verplicht bent om hef- en hijsmiddelen minstens 1 keer per jaar te laten keuren. Deze keuring vindt plaats aan de hand van de NEN normen die gelden voor de type hef- en hijsmiddelen.

Picture of Robin Nagtegaal

Robin Nagtegaal

Als Machinepark Beheerder van GECO en het eerste aanspreekpunt voor alle GECO Service klanten, heeft Robin veel kennis in huis over diverse onderwerpen. Van verschillende keuringsnormen tot technische reparaties of software voor materieelbeheer.

Ontdek diensten van GECO Service

Deel dit bericht op socials

Mocht je iemand kennen voor wie dit bericht wellicht interessant is, stuur het dan door via bovenstaande knoppen.

Relevante kennisartikelen

Uitlegvideo's

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang elke keer automatisch kennisartikelen