Klant login

Wat zijn hef- en hijsmiddelen?

Artikel uit de Kennisbank van GECO Service

Al het materiaal dat wordt gebruikt om goederen en personen door de lucht te verplaatsen, vallen onder hef- en hijsmiddelen. Je hebt verschillende onderverdeling bij hef- en hijsmiddelen. Zoals hijswerktuigen, hefwerktuigen en hijs- en hefgereeschappen. Ontdek het in dit artikel.

Lees het volledige kennisartikel >

Snel naar de conclusie >

Alle kennisartikelen >

Wat zijn hef- en hijsmiddelen?

Hef- en hijsmiddelen zijn een groep speciale arbeidsmiddelen. Het is al het materiaal dat gebruikt wordt om goederen of personen via de lucht te verplaatsen. Maar er schuilt meer achter de definitie van hef- en hijsmiddelen. Dankzij dit kennisartikel krijg je een betekenis van hef- en hijsmiddelen.

Als je hef- en hijsmiddelen wil laten keuren, kan dit bij GECO Service. Hier vind je meer over hef- en hijsmiddelen keuren.

Definitie van hef- en hijsmiddelen

Hef- en hijsmiddelen zijn een vorm van arbeidsmiddelen. In deze groep arbeidsmiddelen zitten de hijs- en hefgereedschap. Maar ook de hijs- en hefwerktuigen. Hef- en hijsgereedschappen zijn ook wel de middelen “onder de haak”.

Hef- en hijsmiddelen zijn de overkoepelende groep. Hieronder vallen:

  • Hijswerktuigen
    • Vaste opstelling
    • Mobiele opstelling
  • Hefwerktuigen
  • Hijs- en hefgereedschappen
    • Hijsgereedschappen
    • Hefgereedschappen

Hijswerktuigen

Hijswerktuigen worden ingezet voor het hijsen van vrijhangende lasten.

Vaste opstelling: Vast opgestelde hijswerktuigen zijn gebonden aan een vaste baan en zijn niet verplaatsbaar buiten deze vaste baan. Voorbeelden van vast opgestelde kranen zijn vaste en op rails verrijdbare torenkranen. Maar ook (container)overslagkranen, bovenloopkranen, zwenkarmkranen, manipulatoren, kolomkranen en railkranen.

Mobiele opstelling: Hijswerktuigen met een mobiele opstelling zijn werktuigen die niet aan een vaste baan gebonden zijn. Voorbeelden van mobiele kranen zijn kranen op banden en rupsen spooronderstel. Of wegterreinkranen, ruw terreinkranen, rupskranen en mobiele torenkranen (snelopbouwkranen).

Hefwerktuigen

Hefwerktuigen zijn werktuigen die worden ingezet voor het heffen van lasten.

In tegenstelling tot hijswerktuigen, waarbij de last hangt, wordt bij hefwerktuigen de last geleid opgenomen. In het algemeen wordt de last van onderen opgenomen.

Voorbeelden van hefwerktuigen zijn heftrucks, verreikers, hoogwerkers, liften, vijzels, heftafels, luchtkussens en laad- en loskleppen (achter vrachtauto’s).

Hijs- en hefgereedschappen

Aan de hand van specifieke hijs- en hefgereedschappen, wordt een last aan een hijs- of hefwerktuig gekoppeld.

Hijsgereedschappen: Voorbeelden van hijsgereedschappen zijn sluitingen, kettingen, staalkabelstroppen, hijsbanden, hijsbalken en klemmen.
Hefgereedschappen: Voorbeelden van hefgereedschappen zijn lepels en de pallethaak.

Het verschil tussen heffen en hijsen

Hijsen en heffen zijn twee aparte onderdelen. Bij hijsen wordt een last door middel van een takel omhoog gebracht. Daarentegen is het met heffen juist het omhoog brengen door middel van hefwerktuigen.

Conclusie

Kortom hef- en hijsmiddelen zijn speciale arbeidsmiddelen. Verplicht is om minstens 1 keer per jaar te keuren. Dit keuren kan bij GECO Service. Verder zitten er in de groep hef- en hijsmiddelen meerdere subgroepen zoals hijwerktuigen, hefwerktuigen en hijs- en hefgereedschappen.

Picture of Robin Nagtegaal

Robin Nagtegaal

Als Machinepark Beheerder van GECO en het eerste aanspreekpunt voor alle GECO Service klanten, heeft Robin veel kennis in huis over diverse onderwerpen. Van verschillende keuringsnormen tot technische reparaties of software voor materieelbeheer.

Ontdek diensten van GECO Service

Deel dit bericht op socials

Mocht je iemand kennen voor wie dit bericht wellicht interessant is, stuur het dan door via bovenstaande knoppen.

Relevante kennisartikelen

Uitlegvideo's

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang elke keer automatisch kennisartikelen