Klant login

Wat is NEN 361?

Artikel uit de Kennisbank van GECO Service

Valharnassen of ook wel harnasgordels zijn het onderwerp in de NEN 361. De NEN 361 is een norm die zich richt op de veiligheid van harnasgordels. Van het beproeven tot de belasting of de markering. Het is 1 van de 3 meest voorkomende NEN normen bij valbeveiliging.

Lees het volledige kennisartikel >

Snel naar de conclusie >

Alle kennisartikelen >

Valbeveiliging en lijnspanners verplicht om te keuren

Valharnassen keuren gebeurt aan de hand van de NEN 361. De NEN 361 focust zich op harnasgordels. In deze NEN publicatie staat onder andere hoe de valharnassen beproeft, beveiligd, getest, gemarkeerd of gelabeld dienen te worden. De NEN 361 geldt vanaf 2002 en verving de voorgaande NEN-EN 361:1993 en NEN-EN 361: 2001.

NEN 361 voor harnasgordels

De NEN 361 richt zich dus expliciet op harnasgordels. Dit is een woord dat niet alledaags wordt gebruikt. Maar harnasgordels zijn valbeschermers die valkrachten absorberen en het doel hebben om de gebruiker rechtop te houden.

Dus grote kans dat als jij op hoogte werkt, dat je harnasgordels in je assortiment hebt. Hierdoor ben je verplicht deze te laten keuren volgens onder andere de NEN 361. Het wordt dringend aanbevolen om minstens 1 maal per jaar jouw valbeveiliging te laten keuren.

Andere NEN normen voor valbeveiliging keuren

Naast de NEN 361, zijn er nog andere NEN normen waaraan valbeveiliging zoals harnasgordels moeten voldoen. Dit zijn de drie NEN-normen die betrekking hebben tot valbescherming.

  • NEN 360: richt zich op valbeschermers met lijnspanners
  • NEN 361: focust zich op valharnassen
  • NEN 365: overkoepelende norm voor systemen voor valbeveiliging

Waarom NEN 361?

Volgens de Arbowetgeving is een werkgever verplicht om haar medewerkers een veilige werkomgeving te bieden. Als je de NEN-normen volgt, kun je meestal eenvoudig bewijzen dat je aan deze eis hebt voldaan, ook als er een ongeluk is gebeurd.

Conclusie

Harnasgordels staan centraal bij de NEN 361. De NEN 361 is één van de drie meest voorkomende NEN-normen bij valbeveiliging. Deze NEN norm let op hoe valharnassen beproeft, beveiligd, getest, gemarkeerd of gelabeld worden. Het is al sinds 2002 dat de NEN 361 geldt en heeft de NEN-EN 361:1993 en NEN-EN 361: 2001 vervangen.

Picture of Robin Nagtegaal

Robin Nagtegaal

Als Machinepark Beheerder van GECO en het eerste aanspreekpunt voor alle GECO Service klanten, heeft Robin veel kennis in huis over diverse onderwerpen. Van verschillende keuringsnormen tot technische reparaties of software voor materieelbeheer.

Ontdek diensten van GECO Service

Deel dit bericht op socials

Mocht je iemand kennen voor wie dit bericht wellicht interessant is, stuur het dan door via bovenstaande knoppen.

Relevante kennisartikelen

Uitlegvideo's

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang elke keer automatisch kennisartikelen