Klant login

Wat is NEN 360?

Artikel uit de Kennisbank van GECO Service

Het keuren van valbeveiligers met automatische lijnspanners gebeurt volgens de NEN 360. Het is 1 van de 3 NEN normen die gaan over het keuren van valbeveiliging. In de NEN 360 staan onder andere eisen, methoden, markering, instructies en informatie voor oprolbare valbeveiligers.

Lees het volledige kennisartikel >

Snel naar de conclusie >

Alle kennisartikelen >

Valbeveiliging keuren - kies voor GECO Service

Als je van plan bent om valbeveiliging te laten keuren, kan je niet om de NEN 360 heen. De NEN 360 is de norm die draait om persoonlijke beschermingsmiddelen tegen vallen. Expliciet richt de NEN 360 zich op valbeveiligers met automatische lijnspanner.

NEN 360 eisen aan valbeschermers met lijn spanners

De NEN 360 omvat eisen, beproevingsmethoden, markering, instructies van de fabrikant en informatie voor oprolbare valbeveiligers. Daarnaast is de eis toepassing op een valbeveiliger met één oprolbare vanglijn. Maar ook op een valbeveiliger met twee oprolbare vanglijnen als onderdelen van een van de valbeveiligingssystemen die vallen onder EN 363:2018.

Meerdere NEN normen voor valbeveiliging keuren

Er zijn drie NEN keuringen die gericht zijn op valbeveiliging. Als je jouw valbeveiliging wil laten keuren, worden deze drie gekeurd. Deze NEN keuringen zijn van toepassing op valbeveiligings middelen:

  • De NEN 360 richt zich op valbeschermers met lijnspanners
  • Daarnaast focust de NEN 361 zich op valharnassen
  • NEN 365 is juist de overkoepelende norm voor systemen voor valbeveiliging

NEN 360 certificaat

Door de keuring van je valbeveiliging middelen, stel je aantoonbaar gecontroleerde en gecertificeerde “veilige” arbeidsmiddelen ter beschikking aan werknemers. Het laten keuren van valbeveiliging waaronder de NEN 360 problemen tijdens een eventuele Arbo inspecties. Door jouw valbeveiliging bij GECO Service te laten keuren, ontvang je een officieel keuringscertificaat. Dit kun je ook digitaal documenteren in ons materieelbeheersysteem.

Volgens de wet moeten al je valbeveiligingsmiddelen regelmatig geïnspecteerd worden op veiligheid door een bevoegde keurmeester. Deze bepaalt ook wanneer een volgende keuring moet plaatsvinden. De tijd tussen 2 controles wordt namelijk op basis van een risicoanalyse bepaald. Deze risicoanalyse moet door een bevoegd persoon worden uitgevoerd.

In de meeste gevallen geldt een keuring 1 jaar. Echter is dit de minimale frequentie voor het keuren van materiaal.

Conclusie

Kortom de NEN 360 gaat over het keuren van valbeveiliging. In het speciaal richt deze NEN norm zich op de eisen aan valbeschermers met lijn spanners. De NEN 360 is één van de drie NEN-keuringen voor valbeveiliging. Je dient deze minstens 1 keer per jaar te laten uitvoeren door een partij zoals GECO Service dit om het NEN 360 te bemachtigen.

Picture of Robin Nagtegaal

Robin Nagtegaal

Als Machinepark Beheerder van GECO en het eerste aanspreekpunt voor alle GECO Service klanten, heeft Robin veel kennis in huis over diverse onderwerpen. Van verschillende keuringsnormen tot technische reparaties of software voor materieelbeheer.

Ontdek diensten van GECO Service

Deel dit bericht op socials

Mocht je iemand kennen voor wie dit bericht wellicht interessant is, stuur het dan door via bovenstaande knoppen.

Relevante kennisartikelen

Uitlegvideo's

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang elke keer automatisch kennisartikelen