Klant login

Wat is NEN 1004?

Artikel uit de Kennisbank van GECO Service

De NEN 1004 is de norm voor rolsteigers die beoordeelt of de afmetingen, materialen, belastingen, veiligheid of andere prestatie-eisen van rolsteigers voldoen. De NEN 1004 is onderdeel van de complete keuring voor rolsteigers.

Lees het volledige kennisartikel >

Snel naar de conclusie >

Alle kennisartikelen >

NEN 1004 - rolsteigers keuren

De NEN-EN 1004 gaat om de keuring van rolsteigers. De NEN 1004 is de “Publicatie Norm Rolsteigers opgebouwd uit geprefabriceerde onderdelen”. Het is een brede NEN norm die onderdelen omvat zoals de afmetingen, materialen, belastingen, veiligheid of andere prestatie-eisen van rolsteigers. Je kunt de NEN-EN 1004 wellicht kennen in combinatie met de NEN 1298.

NEN-EN 1004 voor rolsteigers

NEN-EN 1004. Deze geldt voor rolsteigers die opgebouwd zijn uit gefabriceerde onderdelen en richt zich op de constructie en uitvoering van de rolsteigers. In deze norm wordt alles beschreven omtrent afmetingen, materialen, belastingen, veiligheid en prestatie-eisen van rolsteigers.

De NEN-EN 1004 geeft richtlijnen voor de keuze van de belangrijkste afmetingen en stabilisatiemethoden. Ook geeft de norm dus veiligheids- en prestatie-eisen en geeft het enige informatie over complete torens.

Ooit was er ook de NEN 2718. Deze was gepubliceerd is 1993 en ingetrokken sinds 20106. Maar de NEN-EN 1004 verving de vroeger bekende NEN 2718.

Nieuwe NEN-EN 1004 (2020 vs. 2015)

De norm voor rolsteigers opgebouwd uit geprefabriceerde onderdelen, NEN-EN 1004-1:2020, is gepubliceerd en vervangt de versie uit 2015. Ten opzichte van deze normzijn een aantal belangrijke wijzigingen opgenomen:

  • De ondergrens van de scope is gewijzigd van 2,5 meter naar 0 meter. Dit betekent dat rolsteigers onder de 2,5 meter nu ook onder NEN-EN 1004 vallen.
  • Verder is de afstand tussen twee platforms verlaagd naar 2,25 meter. Dit was voorheen 4,20m.
  • De afstand tussen de grond en het eerste platform is maximaal 3,40m. Dit was voorheen 4,60m.

Daarnaast moeten beide zijden voorzien zijn van een windhaak. Verder zijn er vele kleine wijzigingen aangebracht die voor de fabrikant van rolsteigers van belang zijn.

NEN 1004 keuring

Volgens Arbowetgeving is een werkgever verplicht een veilige werkomgeving te bieden. Het volgen van NEN EN 1004 is de beste manier om aan deze Arbowetgeving te voldoen. Daarom dien je een NEN 1004 keuring uit te voeren als je een rolsteiger in bezit hebt of vaak gebruik van maakt.

De frequentie van de NEN 1004 keuring is minstens 1 maal per jaar. Echter is dit afhankelijk van de veiligheid van de werkomgeving. Het aantal kan daarom zelfs nog hoger zijn. Maar één ding staat centraal,, het keuren van klimmateriaal is verplicht met een minimale frequentie van 1 maal per jaar.

Keuren van rolsteigers

Bij het keuren van rolsteigers zijn dat alle verplaatsbare steigers die tijdelijk worden ingezet bij een klus die valgevaar kan opleveren. Door de vele verplaatsingen van de rolsteiger wordt de slijtage van het middel sterk verhoogd.

Het is dan ook belangrijk je rolsteiger elk jaar te controleren, om aan de norm en veiligheid te blijven voldoen. Zoals de NEN-EN 1298 en NEN 1004. Bij GECO Service kunnen wij de keuring van jouw rolsteiger verzorgen.

Conclusie

Kortom is de NEN 1004 een norm die draait om het keuren van rolsteigers. De publicatie is genaamd “Publicatie Norm Rolsteigers opgebouwd uit geprefabriceerde onderdelen”. Het is een keuringsnorm die wat voorgangers heeft gehad en in 2020 zelfs nog is aangepast. Als je rolsteigers wil laten keuren, is dit een verplicht onderdeel van de complete keuring.

Picture of Robin Nagtegaal

Robin Nagtegaal

Als Machinepark Beheerder van GECO en het eerste aanspreekpunt voor alle GECO Service klanten, heeft Robin veel kennis in huis over diverse onderwerpen. Van verschillende keuringsnormen tot technische reparaties of software voor materieelbeheer.

Ontdek diensten van GECO Service

Deel dit bericht op socials

Mocht je iemand kennen voor wie dit bericht wellicht interessant is, stuur het dan door via bovenstaande knoppen.

Relevante kennisartikelen

Uitlegvideo's

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang elke keer automatisch kennisartikelen