Klant login

Wat is NEN-EN 1298?

Artikel uit de Kennisbank van GECO Service

De NEN-EN 1298 focust zich op de handleiding voor de opbouw en het gebruik van rolsteigers. Het is een NEN norm die minimaal 1 keer per jaar gekeurd moet worden als je gebruikt maakt van rolsteigers.

Lees het volledige kennisartikel >

Snel naar de conclusie >

Alle kennisartikelen >

Aluminium rolsteigers keuren middels NEN-EN 1298

In één woord kunnen wij omschrijven waar de NEN-EN 1298 om draait: rolsteigers! De NEN-EN 1298 specifiek gaat om de regels en leidraad voor het opstellen van een handleiding voor de opbouw en het gebruik van rolsteigers.

NEN-EN 1298 uitgelegd

De NEN-EN 1298 normering is voor rolsteigers. Dit is een heel breed begrip. Daarom richt de NEN-EN 1298 zich onder andere erop dat iedere rolsteiger voorzien is van een handleiding voor het gebruik ervan. Deze moet beschikbaar zijn in de Nederlandse taal en voldoen aan de NEN-EN 1298 normering.

De leverancier van de rolsteiger is verantwoordelijk voor het samenstellen van de gebruikershandleiding. In deze gebruikershandleiding moeten de volgende belangrijke aspecten terugkomen:

  • Algemene informatie over de maximale opbouwhoogte en toelaatbare belasting
  • De manier van opbouwen en afbreken met daarbij welke hulpmiddel en hoeveel personen daarvoor nodig zijn
  • Mogelijke configuraties
  • Hoe te gebruiken
  • Inspectie, beheer en onderhoud

Gedeelte van NEN-EN 1004 zal NEN-EN 1298 vervangen

De norm voor rolsteigers opgebouwd uit geprefabriceerde onderdelen, NEN-EN 1004-1:2020 heeft een gedeelte dat de NEN-EN 1298 vervangt. Meer weten over de NEN-EN 1004? Lees dan dit artikel.

In deze normenserie is ook EN 1004-2 (handleiding rolsteigers) in revisie. Deze norm zal NEN-EN 1298 vervangen.

Ook schrijft de NEN in een nieuwsartikel uit januari 2021 dat er een derde deel in ontwikkeling is. “Verder is een derde deel in ontwikkeling. Het gaat om EN1004-3: kleine rolsteigers tot 2 meter platformhoogte.”

Handleidingen conform EN 1298

Wanneer men een rolsteiger gebruikt, zal er verplicht een handleiding bij aanwezig moeten zijn. De handleiding moet zowel de opbouw bevatten als hoe het rolsteiger gebruikt moet worden. Want de handleidingen van rolsteigers moeten conform EN 1298 worden opgesteld.

Dit dient gekeurd te worden als je rolsteigers laat keuren. Naast de correctheid van de NEN 1298 wordt er ook gekeken naar de NEN-EN 1004.

Keuring NEN-EN 1298

Rolsteigers moeten regelmatig gekeurd worden. Zowel de NEN 1298 als de NEN 1004. Een keurmeester moet bepalen wanneer de volgende keuring moet plaatsvinden. De tijd tussen 2 controles wordt namelijk op basis van een risicoanalyse bepaald. Deze risicoanalyse moet door een bevoegd persoon worden uitgevoerd. In de meeste gevallen geldt een keuring voor 1 jaar. Voor de keuring van rolsteigers, kun je bij GECO Service terecht.

Conclusie

Al met al is de NEN-EN 1298 een NEN normering die draait om rolsteigers. Het bevat specifiek de regels en leidraad voor het opstellen van een handleiding voor de opbouw en het gebruik van rolsteigers. De NEN-EN 1298 zal volgens de NEN deels worden vervangen door EN 1004. Er dient minimaal 1 keer per jaar een keuring uitgevoerd te worden op rolsteigers waaronder de NEN-EN 1004 en NEN-EN 1298.

Picture of Robin Nagtegaal

Robin Nagtegaal

Als Machinepark Beheerder van GECO en het eerste aanspreekpunt voor alle GECO Service klanten, heeft Robin veel kennis in huis over diverse onderwerpen. Van verschillende keuringsnormen tot technische reparaties of software voor materieelbeheer.

Ontdek diensten van GECO Service

Deel dit bericht op socials

Mocht je iemand kennen voor wie dit bericht wellicht interessant is, stuur het dan door via bovenstaande knoppen.

Relevante kennisartikelen

Uitlegvideo's

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang elke keer automatisch kennisartikelen