Klant login

Wat is NEN 3140?

Artikel uit de Kennisbank van GECO Service

Wat houdt de NEN 3140 in? Een veelvoorkomende Nederlandse norm die draait om laagspanningsinstallaties. Veel vragen draaien om de NEN 3140 keuring, de frequentie of het vakbekwaam persoon en het graag gewilde certificaat. Ontdek het in dit kennisartikel.

Lees het volledige kennisartikel >

Snel naar de conclusie >

Alle kennisartikelen >

Keuren van elektrisch gereedschap NEN 3140

De NEN 3140 is één van de meest voorkomende NEN-normen. Niet gek als je het ons vraagt. Want het betreft de keuringsnorm voor onder andere elektrisch gereedschap. Officieel zijn het alle relevante eisen voor bedrijfsvoering van laagspanningsinstallaties. Maar de meest voorkomende soort machines of gereedschappen uit de laagspanningsinstallaties zijn natuurlijk de elektrische gereedschappen.

NEN 3140 in het kort

De NEN 3140 geeft eisen voor een veilige bedrijfsvoering van elektrische installaties en elektrische arbeidsmiddelen.

De Nederlandse wet stelt dat elektrische installaties en apparaten veilig moeten zijn en dat werkzaamheden met of aan deze installaties veilig moeten worden uitgevoerd. NEN 3140 voorziet in de nodige bepalingen die je kunt gebruiken om hieraan te voldoen. Het volgen van NEN 3140 is de best mogelijke manier om aan de relevante wet- en regelgeving te voldoen.

NEN 3140 keuring

Door een periodieke keuring volgens NEN 3140 uit te laten voeren, zorg je er voor om al jouw elektrische installaties in goede staat te houden. Wellicht belangrijker is dat je dankzij een NEN 3140 keuring eventuele incidenten, zoals elektrocutie kunt voorkomen. De keuring geeft je inzicht in risico’s zodat je deze tijdig kunt voorkomen.

Met een NEN 3140 keuring:

  • Voldoe je aan de Arbowetgeving. Meer weten over Arbowetgeving? Lees dan dit artikel.
  • Met een NEN 3140 keuring toon je aan dat een veilige werkomgeving prioriteit heeft
  • Minimaliseert je het risico op incidenten en boetes

NEN 3140 keuring frequentie

De NEN 3140 keuring frequentie is minstens 1 keer per jaar. Dit is afkomstig uit de de eisen die de VCA stelt en ook het richtsnoer vanuit de Arbo. Het dringend advies geldt om een NEN 3140 keuringsfrequentie van minimaal 1 jaar aan te houden.

Dit wordt beschreven als een veilige ondergrens wat betreft keuringsfrequentie. Bovendien moeten keuringen en daarbij horende reparaties en modificaties controleerbaar zijn. Dat betekent dat je keuringen moet kunnen aantonen. Een overzichtelijke documentatie van alle werkzaamheden aan je elektrische installaties is dus belangrijk. Dit geldt ook bij een ongeval, waarbij je bewijsvoering nodig hebt voor je verzekeraar. Bovengenoemde kun je waarborgen dankzij materieelbeheer van GECO Service.

NEN 3140 VP (vakbekwaam persoon)

Een VP of vakbekwaam persoon is een term die veel voorbij komt als wij het hebben over de NEN 3140. Een persoon met de aanwijzing Vakbekwaam Persoon wordt geacht op de hoogte te zijn van alle gevaren en risico’s die de werkzaamheden met zich meebrengen. Verder mag een Vakbekwaam Persoon bijna alle soorten werkzaamheden uitvoeren in de elektrotechniek.

Bij keuringen zoals de NEN 3140, moet dit worden gedaan door een VP. Want als er meer risico komt kijken bij de elektrotechnische werkzaamheden, moeten de taken uitgevoerd worden door een VP’ er. Dit is zelfs opgenomen in de wet. Een VP’er heeft onder andere een elektrotechnische vooropleiding gedaan, veel werkervaring met laagspanningsinstallaties en cursussen gevolgd om de NEN 3140 keuring te mogen uitvoeren.

Certificaat van NEN 3140

Wanneer is een NEN 3140 certificaat nodig? Een NEN 3140 certificaat is in elke organisatie nodig en zelfs verplicht. De NEN 3140 geldt namelijk voor elke organisatie waarin werknemers werkzaamheden uitvoeren aan of rondom elektrotechnische installaties. 

Conclusie

Samenvattend is de NEN 3140 een norm die voor Nederland alle relevante eisen voor laagspanningsinstallaties bevat. NEN 3140 is van toepassing op elektrische gereedschappen en moet gekeurd worden minstens 1 keer per jaar door een vakbekwaam persoon. Het draait dus allemaal om het keuren van elektrisch gereedschap. Uiteindelijk is het verplicht om de NEN 3140 certificaten te kunnen aantonen. 

Picture of Robin Nagtegaal

Robin Nagtegaal

Als Machinepark Beheerder van GECO en het eerste aanspreekpunt voor alle GECO Service klanten, heeft Robin veel kennis in huis over diverse onderwerpen. Van verschillende keuringsnormen tot technische reparaties of software voor materieelbeheer.

Ontdek diensten van GECO Service

Deel dit bericht op socials

Mocht je iemand kennen voor wie dit bericht wellicht interessant is, stuur het dan door via bovenstaande knoppen.

Relevante kennisartikelen

Uitlegvideo's

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang elke keer automatisch kennisartikelen