Klant login

Elektrisch gereedschap keuren

Laat jouw elektrisch gereedschap keuren door GECO Service. Elektrische gereedschappen zijn verplicht om minstens 1 keer per jaar gekeurd te worden volgens de NEN 3140.

GECO Service is jouw oplossing voor de keuring van al jouw elektrisch gereedschap. Al het elektrisch (hand)gereedschap kan worden gekeurd door ons. Van boormachines en schuurmachines tot aan zaagmachines en tuinmachines.

Alle werkgevers in Nederland zijn verplicht om arbeidsmiddelen te laten keuren zoals elektrisch gereedschap. Vul het formulier in om vrijblijvend een keuring aan te vragen. Hierdoor gaan wij met jou de mogelijkheden bespreken. 

Elektrisch gereedschap keuren

Of je nu meerdere boorhamers hebt of multizagen. Je bent als werkgever verplicht om elektrisch gereedschap te keuren. Vraag hier de keuring aan.

Prijzen keuring elektrisch gereedschap

Dit houdt de elektrisch gereedschap keuring in

De keuring voor elektrisch gereedschap is volgens de welbekende NEN 3140. Punten die zijn opgenomen in de NEN 3140 en waar dus op gekeurd wordt, zijn onder andere:

De toestand van het gereedschap wordt geïnspecteerd. Rekening houdend met vocht, vuil en corrosie en meer.

Alle oorspronkelijke bescherming moet overeenkomen met het ontwerp van het elektrisch gereedschap. 

Ook wordt het gereedschap van binnen en buiten gekeurd op eventuele beschadigingen .

Werkt het gereedschap nog zoals het bestemd was en zijn er geen risicovolle andere wijzigingen.

Metingen van bijvoorbeeld isolatieweerstand, aardlekbeveiliging of weerstand van beschermingsleiding.

Meerdere testen waaronder kortsluittesten, veiligheidscontacten of elektrische beveiliging.

Daarnaast beproevingen door specialistische apparatuur naar elektronische beveiligingsinrichtingen.

Alle documentatie, certificaten en meer worden digitaal opgeslagen in het voor jou gratis gereedschap beheer systeem.

Merken van gereedschappen die gekeurd worden

Er zijn een aantal merken die veelvuldig elektrisch gereedschap aanbieden. Om jou een beeld te geven welke merken allemaal gekeurd moeten worden, vind je hieronder een opsomming van die merken:

Ongeacht het merk, dient elektrisch gereedschap gekeurd te worden. Dit is vastgelegd in de Arbowet en wordt door verschillende besluiten zoals het Bouwbesluit ook verplicht gesteld.

Er is ook een instantie (Inspectie SZW) die hier op handhaaft en boetes opgelegd. Bekijk hier de boetes van niet keuren van gereedschap

Deze zaken en nog veel meer hebben wij voor je op een rijtje gezet. Zo ook voor bijvoorbeeld accu gereedschap keuren of andere keuringen.

Soorten elektrisch gereedschap

Alle soorten elektrisch gereedschap moeten gekeurd worden. Hieronder vind je een lijstje met populaire soorten en types elektrisch gereedschap die je moet laten keuren:

Let op dat je ook alle andere elektrische gereedschappen die hierboven niet staan, laat keuren.

Veelgestelde vragen over elektrisch gereedschap keuren

Eén van de meest vorkomende arbeidsmiddelen die gekeurd moeten worden zijn de elektrische gereedschappen. Daarom worden er ook veel vragen gesteld over deze soort gereedschappen. Je vindt alle vragen en antwoorden over het keuren van elektrisch gereedschap hier:

Ja, elektrisch gereedschap keuren is verplicht. Elektrische gereedschappen zijn arbeidsmiddelen en volgens de Arbowet dienen deze periodiek gekeurd te worden. De keuring die uitgevoerd kan worden om aan deze verplichting te voldoen is de NEN 3140.

De NEN 3140 keuring voor elektrische arbeidsmiddelen let specifiek op de elektrische apparaten die worden gebruikt. Bij de keuring van elektrisch gereedschap worden alle elektrische arbeidsmiddelen met een stekker gekeurd en getest

De apparatuur die gekeurd moet worden zijn elektrische arbeidsmiddelen die mogelijke risico’s hebben. Risico’s die door de werkgever en andere instanties in te schatten zijn als risicovol voor het uit te voeren werk ermee. Hele concrete voorbeelden zijn elektrische handgereedschappen, werktuigen, apparaten, verlengsnoeren, hulpmiddelen, beschermingsmiddelen en (geïsoleerde) gereedschappen.

Elektrisch gereedschap moet minstens 1 keer per jaar gekeurd worden. Dit is het richtsnoer van de Arbowet. Een jaarlijkse keuring is dus minimaal en hoe groter het risico is van het arbeidsmiddel, des te vaker de keuring uitgevoerd moet worden.

Degene die elektrisch gereedschap mogen keuren zijn zogenaamde Vakbekwame Personen. Dit zijn onder andere de keurmeesters van GECO Service. In dit artikel leggen wij je uit wie mag elektrisch gereedschap (NEN 3140 mag keuren) en veel meer. 

De NEN 3140 is één van de meest voorkomende NEN-normen. Het betreft de keuringsnorm voor onder andere elektrisch gereedschap. Officieel zijn het alle relevante eisen voor bedrijfsvoering van laagspanningsinstallaties. Maar de meest voorkomende soort machines of gereedschappen uit de laagspanningsinstallaties zijn natuurlijk de elektrische gereedschappen. Ontdek hier alles over de NEN 3140.

Dit bepaalt de NEN 3140, de keurmeester en de werkgever. Aan de hand van de NEN 3140 bepaalt de werkgever samen met de keurmeester wanneer het moment is om te keuren. De NEN 3140 schrijft in ieder geval voor dat het minstens 1 keer per jaar plaatsvindt.

De keuring van elektrisch gereedschap (NEN 3140) moet je net als andere keuringen registreren door documentatie bij te houden en/of via een aanduiding op het apparaat. Bij GECO Service hebben wij daarom voor jou het gratis materieelbeheer programma

Aanvraagformulier voor elektrisch gereedschap keuren

Vul onderstaande gegevens in en wij bellen jou vrijblijvend terug voor het persoonlijke bespreken van jouw keuring voor elektrisch gereedschap!

Andere keuringen

GECO Service biedt ook andere keuringen aan. Hieronder vind je een greep van de andere keuringen die wij voor jou kunnen verzorgen.