Klant login

Hegenschaar keuren

De heggenschaar is een arbeidsmiddel die veel gebruikt wordt als landbouw-, tuin- en parkmachines. Je bent verplicht een heggenschaar (en andere landbouw-, tuin- en parkmachines) minstens 1 keer per jaar te keuren. 

De keuring van heggenscharen is afhankelijk van het soort heggenschaar. Heb je een elektrische heggenschaar? Dan geldt de NEN 3140. Heb je een 2-takt heggenschaar (heggenschaar op benzine) dan is er een aangepaste NEN3140 van toepassing.

Linksom of rechtsom, bij het keuren van heggenscharen staat GECO Service voor je klaar. Wij keuren al jouw landbouw-, tuin- en parkmachines. 

Heggenschaar keuren

Kies voor gemak. Ga daarom voor de keuringen van GECO Service. Via dit formulier kun je vrijblijvend een aanvraag doen voor keuren.

Wat zijn de kosten van de keuring?

Vul het onderstaande formulier in om inzicht te krijgen in de kosten van keuringen. Je ontvangt vervolgens de prijslijst van keuringen.

Punten waarop heggenscharen worden gekeurd

Er zijn meerdere onderdelen waarop een heggenschaar gekeurd wordt. Dit komt veel overeen met andere landbouw-, park- en tuinmachines. 

Motorheggenschaar

Als je een motorische heggenschaar wil laten keuren, dan moet deze voldoen aan onder andere onderstaande punten. Een motorische heggenschaar is dus een heggenschaar op benzine of 2-takt heggenschaar.

Elektrische heggenschaar

In het geval dat je een accu heggenschaar hebt of een heggenschaar op snoer, dan moet je aan onderstaande inspectiepunten voldoen. Deze zijn afkomstig uit de lijst voor het keuren van elektrisch gereedschap of de keuring voor accugereedschap.

Tips bij keuren van landbouw-, tuin- en parkmachines

Een heggenschaar is een voorbeeld van landbouw-, tuin en parkmachines. Traktoren zijn dat bijvoorbeeld ook. Maar GECO Service biedt geen APK voor tractoen. Maar let op, sinds 1 januari 2021 geldt alleen voor snelle tractoren (constructiesnelheid > 40Km/U) een verplichte APK keuring. Deze cursus gaat over de Arbowettelijke keuring. De APK valt hier buiten.
Sinds de aanpassing van de Arbobesluit in 1998 is het periodiek keuren van landbouw-, tuin-, park- en bouwmachines verplicht.
 • Tractoren
 • Aanbouwwerktuigen
 • Aanhangwagens
 • Grasmaaiers
 • Kooimaaiers
 • Zitmaaiers
 • Tuinfrezen
 • (Motor-) kettingzagen
 • Bosmaaiers
 • Minigravers
 • Trilplaten
 • Stampers
 • Shovels
 • Heggenscharen
 • Rupsdumpers
 • Grondboren
 • En meer…

In de winter is de periode aanngebroken dat tuin- en parkmachines opgeborgen worden in de schuur. Gebruik deze periode juist voor de jaarlijkse keuring en een winteronderhoudsbeurt. Hiermee sla je twee vliegen in één klap. Je laat het onderhoud en de keuring uitvoeren op een moment dat jou schikt.

Veelgestelde vragen over heggenscharen

Kies eerst of je handmatig of automatisch wil werken. Mocht je een automatische heggenschaar willen kopen, dan kun je kiezen tussen motorisch en elektrisch. Bij benzine werk je altijd draadloos als voordeel. In tegenstelling tot elektrische heggenscharen tenzij je accu heggenscharen wil gebruiken. 

Het mes van een heggenschaar kun je slijpen door middel van een slijptol en een passende slijpschijf. Ook kun je met een platte vijl gebruiken. Deze dien je over de hoeken van de messenoppervlak te slijpen. Belangrijk is: vijl alleen aan de snijrand en vijl altijd in de richting van de snijrand. GECO Service kan dit ook voor jou uitvoeren.

Er zijn 4 belangrijke onderdelen van degelijk heggenschaar-onderhoud.

 1. Reinig je heggenschaar 
 2. Slijp je heggenschaar
 3. Winterklaar maken van de heggenschaar
 4. Keuren van de heggenschaar

De messen van een heggenschaar kunnen voor de overdracht van ziektes van het ene deel van de tuin naar het andere zorgen. Daarom moet je ontsmetten. Dit doe je door ontsmettingsmiddel of alcohol te gebruiken en de messen er mee af te vegen.

Je kan jouw heggenschaar laten slijpen bij GECO Service. Hierdoor ben je er van verzekerd dat de messen van de heggenschaar langer mee gaan. Je kiest voor een erkende partij voor het slijpen van jouw heggenschaar.

Als je een heg recht wil snoeien, is het belangrijk dat je de heggenschaar evenwijdig houdt aan het te snoeien oppervlak. Je moet niet naar buiten scheren maar juist druk zetten naar de binnenkant van de haag.

Je dient de messen van de heggenschaar na het gebruik schoon te maken en in te sprayen met speciale olie. Bijvoorbeeld Bio heggenschaarspray. Ook is het handig om regelmatig de aandrijving ietwat in te smeren met transmissievet.

Hang een heggenschaar altijd boven de grond en in een niet vochtige ruimte. Een veelgebruikt voorwerp om heggenscharen om te hangen is een ophangbord met haakjes waar de body van de heggenschaar in past.

Bij de keuze voor een elektrische heggenschaar moet je op letten op je op accu of op snoer wil. Ook kun je kiezen tussen enkelzijdige of dubbelzijdige messen. De meslengte en de veiligheidsfuncties zijn belangrijke factoren.

Aanvraagformulier voor heggenschaar keuren

Vul onderstaande gegevens in en wij bellen jou vrijblijvend terug voor het persoonlijke bespreken van jouw keuring voor heggenscharen. Geef aan in het formulier dat je motorisch gereedschap, elektrisch gereedschap of accu gereedschap wil laten keuren. Dit is uiteraard afhankelijk van de soort(en) heggenscharen waarover je beschikt.

Andere keuringen

Je kunt naast heggenscharen, ook terecht voor andere gereedschappen, machines en materialen: