Klant login

Ladders keuren

Als werkgever dien je jouw ladders minstens 1 keer per jaar te laten keuren. Kies voor GECO Service voor het uitvoeren van de keuring voor ladders en trappen.

Helaas vinden er dagelijks ongevallen met ladders plaats. Op de bouwplaats maar ook rondom huizen. Ondeskundigheid speelt soms een rol maar onduigdelijkheid van het materiaal ook. Daarom heeft de Arbowet en Warenwet Besluit Draagbaar Klimmateriaal bepaald dat er een keuring moet plaatsvinden.

Voor deze keuring kun je de keurmeesters van GECO Service inschakelen. Zo kun je jouw ladders en trappen laten keuren. Flexibel, zonder werkonderbreking en afgestemd op jouw wensen.

Ladders keuren: alle ladders worden gekeurd door GECO Service

Keuringen van draagbaar klimmateriaal zoals ladders keurt GECO Service graag voor je. Vraag deze keuring hier vrijblijvend aan.

Ladder keuren kosten

Onderdelen van de keuring voor ladders

De keuring van ladders bestaat uit meerdere stappen en inspectiepunten. Hieronder vind je voorbeelden van onderdelen waar uit de keuring bestaat:

De actuele stand van zaken en algemene inspectie van de ladder(s)

Zijn er geen verbuigingen waardoor de ladder niet meer recht staat

Controle of alle sporten van de ladder nog voldoen aan de product eisen

Inspectie of alle onderdelen van de ladder nog goed aan elkaar bevestigd zijn

Keuring of de stabiliteit (en stabiliteitbalk) nog voldoende in takt zijn

Ook worden de afdekdoppen en trapvoeten gecontroleerd op schade en werking

Bij uitschuifbare ladder wordt de werking en ook de begrenzing gecontroleerd 

De katrolfunctie en andere onderdelen die bijdragen aan de bouwlift worden gecheckt. 

Sommige ladder hebben ook optrektouwen en katrollen die gekeurd worden

Alle keuringen en rapportages worden opgeslagen in het voor jou gratis systeem.

Hulp vooraf keuring van ladders

Om jou klaar te maken voor de periodieke keuring van ladders, geven wij jou op voorhand een paar tips. Dit helpt jou hopelijk ter voorbereiding op de keuring.

De checklist van de keuring voor ladders en trappen ziet er bijvoorbeeld zo uit:

>> Download de checklist ladders en trappen.

Het klopt dat de NEN 2484. Deze norm was bedoeld als een nadere invulling van de Warenwet Besluit Draagbaar Klimmaterieel. In het verleden werd hier voor professioneel gebruik naar verwezen in de beleidsregels van de Arbeidsinspectie, maar dat is later vervangen door een verwijzing rechtstreeks naar de Warenwet Besluit Draagbaar Klimmaterieel.
Naast Europese normen is er in Nederland ook wetgeving waar ladders en trappen aan moeten voldoen. Dit is vastgelegd in het Warenwet Besluit Draagbaar Klimmaterieel en de onderliggende regelingen. Het Warenwet Besluit Draagbaar Klimmaterieel stelt op een aantal punten zwaardere eisen aan de producten dan de Europese norm.

Voor het ontwerp en de productie van ladders en trappen zijn diverse Europese productnormen van toepassing. In deze productnormen staan de eisen en testmethoden omschreven voor de verschillende soorten ladders en trappen. De meest relevante voor ladders zijn:

  • NEN-EN 131
  • NEN 2484 (vervallen)
  • NEN-EN 1004
  • NEN-EN 14183 (voor opstapjes en werkbordessen onder de 1 meter)

Het kan geen toeval, bij ons kan je ook houten ladders keuren in Houten. Omdat wij één van onze vestigingen in Houten hebben gevestigd.

Maar een belangrijke tip is dat je ook verplicht bent om houten ladders te laten keuren. Hier is het verplicht regelmatig onderhoud en een jaarlijkse keuring te laten uitvoeren.

Zowel het onderhoud als de keuring is verplicht volgens de Arbobesluiten en de Warenwet. 

Combineer daarom keuren en onderhoud door dit allebei te laten doen door GECO Service. Dit bespaart tijd en geld.

Veelgestelde vragen over ladders keuren

Ladders zijn veelvoorkomende materialen die gekeurd worden. Logischerwijs dat er ook vaker vragen over gesteld worden. Hieronder vind je veelgestelde vragen over het keuren van ladders:

Een VP ofwel Vakbekwaam Persoon mag een ladder keuren. Dit is een deskundig en ervaren persoon die hier zij specifieke papieren voor heeft gehaald. Voorbeeld van een VP of Vakbekwaam Persoon zijn de ervaren keurmeesters van GECO Service. 

Alle ladders die een werkgever in bezit heeft of gebruikt voor werknemers of derden, moeten gekeurd worden. Dus bijvoorbeeld enkele ladders, tweedelige ladders, reformladders, vouwladders, telescoopladders, kooiladders, ladder accessoires of dakladders.

Ja, een ladder laten keuren is verplicht. Volgens meerdere wet- en regelgeving zoals Arbowet of Warenwet is het keuren van ladders verplicht. 

De keuringsfrequentie van een ladder is minimaal 1 keer per jaar. Een ladder (maar ok een trap) dient minstens jaarlijkse (minimaal 1x per jaar) gekeurd te worden.
Nee, de NEN 2484 is niet verplicht. De NEN2484 is sinds de afschaffing van de Arboregelingen (tot 1 januari 2007) geen wettelijke verplichting meer. De normcommissie komt niet meer bijeen, en sinds 1990 is er geen update meer van de norm.

Er zijn meerdere normen relevant en aanbevolen voor ladders. Alleen de Arbowet en Warenwet zijn leidend voor Draagbaar Klimmatieriaal zoals ladders. De NEN normen die worden aangeraden volgens de wetten zijn:

  • NEN-EN 131
  • NEN 2484 (vervallen)
  • NEN-EN 1004
  • NEN-EN 14183 (voor opstapjes en werkbordessen onder de 1 meter)

Aanvraagformulier voor ladders keuren

Als je al jouw ladders gekeurd wil hebben of een aantal, dan kun je onderstaande formulier invullen. Wij nemen dan vrijblijvend contact met je op. Zodat wij de wensen en persoonlijke situatie kunnen bespreken.

Andere keuringen

GECO Service biedt ook andere keuringen aan. Hieronder vind je een greep van de andere keuringen die wij voor jou kunnen verzorgen.