Klant login

Wat is NEN 2484?

Artikel uit de Kennisbank van GECO Service

Een mogelijke keuring voor ladders en trappen is de NEN 2484. De NEN 2484 richt zich op eisen voor vervaardiging, beproeving of aanwijzingen bij draagbaar klimmateriaal. Het is niet wettelijk verplicht maar wordt wel zeer aangeraden om minstens 1 maal per jaar uit te laten voeren. In dit artikel ontdek je hoe het zit wat betreft de NEN 2484.

Lees het volledige kennisartikel >

Snel naar de conclusie >

Alle kennisartikelen >

Ladders en trappen keuren

De NEN 2484 draait om draagbaar klimmateriaal. Deze NEN 2484 geeft termen en definities en de eisen voor de vervaardiging en de beproeving en aanwijzingen voor het gebruik van draagbaar klimmateriaal. Daarom draait de NEN 2484 om ladders en trappen.

Wat valt onder NEN 2484?

Onder de NEN 2484 vallen alle vormen van draagbaar klimmateriaal, zoals:

  • Trappen. Dit zijn alle vormen van draagbare trappen. Voorbeelden hiervan zijn werktrappen, dubbele trappen en bordestrappen.
  • Ladders. Dit betreft alle vormen van ladders die verplaatsbaar zijn. Bekende voorbeelden zijn reformladders, uitschuifladders en ladders voor dakwerk.

Wat valt dan niet onder de NEN 2484? Vaste trappen vallen niet onder de NEN 2484. Hetzelfde geldt voor rolsteigers. Rolsteigers vallen namelijk onder de NEN 1004.

Verschil NEN 2484 en Besluit Draagbaar Klimmaterieel

Alle trappen en ladders die in Nederland worden verkocht, moeten voldoen aan het Besluit Draagbaar Klimmaterieel. Dit geldt zowel voor materieel dat verkocht wordt aan particulieren in een bouwmarkt, als om materieel dat via specialistische bedrijven wordt verkocht. In dit besluit staan eisen over het ontwerp, de inzet en het onderhoud van klimmaterieel.

Is NEN 2484 verplicht?

In de Arbobeleidsregels was tot 1 januari 2007 vermeld dat draagbaar klimmaterieel tenminste dient te voldoen aan de NEN 2484. Dus heel specifiek genomen is de NEN 2484 niet verplicht.

Je voelt waarschijnlijk al een “maar” aankomen. Dat klopt! Want de de NEN 2484 is samengesteld op basis van het Besluit draagbaar klimmaterieel, de EN 131 en is aangevuld met specifieke eisen welke nodig zijn voor inzet van klimmaterieel voor zakelijk gebruik. In de NEN 2484 zijn met name sterkte eisen opgenomen waar draagbaar klimmaterieel aan dient te voldoen en is als zodanig voornamelijk interessant voor de ontwerper en/of fabrikant van ladders en trappen.

Dus de Arbeidsinspectie zal echter altijd een afweging maken of een veiliger alternatief mogelijk was in een specifieke situatie. Zeker in de bouw of installatietechniek prevaleren ladders welke voldoen aan NEN 2484. Daarom wordt er nog veel gekeurd op 2484.

Bij een ongeval zal de Arbeidsinspectie dan ook altijd een onderzoek instellen naar het klimmaterieel. Hierbij kijkt de inspecteur niet alleen naar het onderhoud van de trappen en ladders. Maar ook of het gebruik aansluit bij het beschikbare materieel en uitgevoerde keuringen om bij te dragen aan de veiligheid van personeel.

Alternatieven voor NEN 2484

Je weet dus dat er geen harde verplichting is om aan de NEN 2484 te voldoen. Maar dat er wel een verplichting is om ervoor te zorgen dat er een veilige werkomgeving is. Hier hoort bij dat het klimmaterieel in goede staat is. Als je dit kunt garanderen door een andere norm te gebruiken dan is dit ook goed. Een mogelijk alternatief waar wij wel eens van gehoord hebben is de Duitse Standaard.

Het keuren van arbeidsmiddelen en dus ook draagbaar klimmateriaal is Duitsland is geregeld in de zogenaamde DGUV voorschriften.  Dit zijn de door de Duitse staat opgestelde wetten en regels. Daarnaast zijn er specifieke regels opgesteld door zogenaamde ongevalsverzekeraars ook wel Berufsgenossenschaften genoemd (onder andere voor de bouwsector). Het is voor in Nederland ondernemende bedrijven niet snel interessant om een Duitse Standaard te gebruiken als keuring voor draagbaar klimmateriaal.

Conclusie

De conclusie is dat de NEN 2484 er is voor de keuring van draagbaar klimmateriaal. Dat betekent dus dat deze norm zich richt op de veiligheid van ladders en trappen. De NEN 2484 heeft geen wettelijke verplichting maar wordt wel geadviseerd om minstens 1 maal per jaar af te nemen. Een alternatief voor de NEN 2484 is de Duitse Standaard. In de essentie draait de NEN 2484 om de veiligheid van personeel en bovendien zal de Arbeidsinspectie echter altijd een afweging maken of een veiliger alternatief mogelijk was als je kiest om de NEN terwijl deze mogelijkheid zich wel voor doet.

Picture of Robin Nagtegaal

Robin Nagtegaal

Als Machinepark Beheerder van GECO en het eerste aanspreekpunt voor alle GECO Service klanten, heeft Robin veel kennis in huis over diverse onderwerpen. Van verschillende keuringsnormen tot technische reparaties of software voor materieelbeheer.

Ontdek diensten van GECO Service

Deel dit bericht op socials

Mocht je iemand kennen voor wie dit bericht wellicht interessant is, stuur het dan door via bovenstaande knoppen.

Relevante kennisartikelen

Uitlegvideo's

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang elke keer automatisch kennisartikelen