Klant login

Wat is NEN 818?

Artikel uit de Kennisbank van GECO Service

De NEN 818 gaat om het keuren van hef- en hijsmiddelen. De NEN 818 is een norm die toeziet op de veiligheid van hijsmiddelen met name voor goederen. Dus bijvoorbeeld verhuisliften of andere goederenliften. Het is een verplichte norm volgens wetgeving maar ook naar meerdere verzekeraars.

Lees het volledige kennisartikel >

Snel naar de conclusie >

Alle kennisartikelen >

Hef- en hijsmiddelen keuren door GECO Service: Wat is NEN 818?

De NEN 818 is een norm die toeziet op de veiligheid van hijsmiddelen. Het gaat hierbij vooral om hijsmiddelen voor goederen. Al zijn er ook soms personencabines in gebruik aan dezelfde installatie. In de NEN 818 staat beschreven hoe de veiligheid van deze apparaten kan worden vastgesteld. De NEN 818 is een uitgebreide norm die verschillende subnormen omvat.

Wat valt onder de keuring?

De NEN 818 ziet toe op de veiligheid van hijsmiddelen. Hier vallen bijvoorbeeld onder:

  • Kettingwerk, staalkabels en touwen. Dus bijvoorbeeld vallen dus alle verbindingen die gebruikt worden om het gewicht te verplaatsen onder de NEN 818. Er zijn nadere onderverdelingen in deze categorie. Zo staan de eisen voor kortschalmige kettingen beschreven in de NEN 818-1.
  • Materialen waarmee de goederen worden opgepakt. Denk hierbij aan haken en aan hijsbanden.
  • Span- en sjorbanden die gebruikt worden om goederen vast te houden.
  • Transportringen en wartels vallen ook onder de NEN 818
  • Maar ook takels, lieren en loopkatten

Twijfel je of jouw lift, hijswerk of kettingwerk onder de NEN 818 valt? Stel gerust je vraag aan ons. Wij beantwoorden deze graag en helpen je verder. Neem contact op.

NEN 818 palletwagen keuring

Eén van de hijsmiddelen die vallen onder de NEN 818, is bijvoorbeeld de palletwagen. Je kunt bij GECO Service ook je palletwagen laten keuren. Tijdens deze keuring worden de inspectiepunten van de NEN 818 meegenomen. Waardoor je uiteindelijk ook een certficaat kan ontvangen.

Tijdens de keuring van een palletwagen, moet volgens de NEN 818 bijvoorbeeld gekeken worden naar de lekkage van de pomp en vloeistof controle. Maar ook de verschillende lagers en vetnippels die een palletwagen heeft. Verder zijn inspectiepunten de rechtheid en torsie. Of eventuele scheurvorming in de lassen en het afstellen en het berekenen van maximumlast.

Is NEN 818 verplicht?

Ja, het is verplicht om hef- en hijsmiddelen minstens 1 maal per jaar te laten keuren. Het is verplicht om hef- en hijsmiddelen in een veilige staat te houden. Dit onder andere vanwege de verplichting om een veilige werkomgeving te creëren voor jouw medewerkers. De NEN 818 is de leidende norm als het gaat om de veiligheid van hijsmiddelen.

Los van de wettelijke verplichtingen zijn er natuurlijk ook voldoende andere redenen om het hijsmaterieel goed te keuren. Een ongeluk kan tot ernstig letsel leiden en vaak is ook de materiële schade van een ongeluk erg groot. Tot slot eisen veel verzekeraars dat de hijsmiddelen gekeurd zijn.

Certificaat voor NEN keuring

Mochten alle strenge inspectiepunten behaald zijn, dan kan het hef- en hijsmiddelen een certificaat ontvangen volgens de NEN 818. De bevindingen van de visuele inspecties en de beproevingen moeten duidelijk worden vastgelegd. Naar de wetgever maar ook naar verzekeraars moet je dit kunnen verantwoorden.

Middels de gereedschapsbeheer omgeving van GECO Service kun jij alle documentatie waaronder keuringscertificaten koppelen aan hef- of hijsmiddelen dat jij op voorraad hebt.

Conclusie

De conclusie is dat de NEN 818 de leidende norm is als het gaat om de veiligheid van hijsmiddelen. Het gaat hierbij vooral om hijsmiddelen voor goederen. Er zijn veel soorten hef- en hijsmiddelen die onder de NEN 818 vallen. Zoals palletwagens, staalkabels, goederenliften of takels. Het is verplicht om minstens 1 keer per jaar een NEN 818 keuring uit te laten voeren.

Picture of Robin Nagtegaal

Robin Nagtegaal

Als Machinepark Beheerder van GECO en het eerste aanspreekpunt voor alle GECO Service klanten, heeft Robin veel kennis in huis over diverse onderwerpen. Van verschillende keuringsnormen tot technische reparaties of software voor materieelbeheer.

Ontdek diensten van GECO Service

Deel dit bericht op socials

Mocht je iemand kennen voor wie dit bericht wellicht interessant is, stuur het dan door via bovenstaande knoppen.

Relevante kennisartikelen

Uitlegvideo's

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang elke keer automatisch kennisartikelen