Klant login

Onderhoudslampjes elektrisch gereedschap

Artikel uit de Kennisbank van GECO Service

Onderhoudslampjes die flikkeren of knipperen in allerlei kleuren. Wat betekent dit nou? Als je een Bosch, Makita, Festool, Metabo of DeWalt machine hebt, soms brandt er wel eens zo onderhoudslampje. De meest voorkomende lampjes zijn hier uitgelegd.

Lees het volledige kennisartikel >

Snel naar de conclusie >

Alle kennisartikelen >

Onderhoudslampje elektrisch gereedschap

Onderhoudslampjes of controlelampjes dienen als waarschuwingslampjes bij elektrisch gereedschap. De lampjes kunnen soms rood, oranje of groen knipperen. De betekenis van de lampjes verschillen per merk. Hier vind je de belangrijkste betekenissen van de onderhoudslampjes van elektrisch gereedschap of accu gereedschap.

Onderhoudslampjes bij Makita

De combi- en breekhamers van Makita zijn voorzien van speciale onderhoudslampjes. Deze lampjes geven de status van de combi- en breekhamer aan.

  • Groen onderhoudslampje: licht op als de breekhamer op het lichtnet is aangesloten. Let op! Wanneer deze niet brandt, kan het snoer beschadigd zijn of de schakeling kan defect zijn. Meld in dit geval de combi- of breekhamer aan voor de Makita Reparatie.
  • Rood onderhoudslampje: brandt zodra de koolborstels bijna versleten zijn. Laat in dit geval direct de koolborstels vervangen. En ga vooral niet verder met werken. Want hierdoor kan de combi- en breekhamer helemaal kapot gaan op het moment dat de koolborstels volledig op zijn.

Verder heb je naast Makita ook bij Bosch combi- en breekhamers lampjes die knipperen of flikkeren. Hier geldt dat deze onderhoud nodig hebben bij knipperden lampjes.

Controlelampje bij HiKOKI

Controlelampjes van het merk HiKOKI knipperen doorgaans rood. Bij de boor- en schroefmachines heb je bijvoorbeeld verschillende aanduidingen van het controlelampje.

ManierMomentUitleg van knipperenWat doen
Knippert Voor het ladenLicht om de 0,5 sec op
Licht opTijdens opladenBlijft branden
KnippertNa opladenLicht om de 0,5 sec op
KnippertOververhittingLicht om de 1 sec opAccu af laten koelen
Knippert snelOpladen niet mogelijkLicht om de 0,1 sec opLaten repareren
Aanduidingen van controlelampjes bij HiKOKI

In het geval dat je vragen hebt over een controlelampje van HiKOKI, neem gerust contact op. Ook als jouw gereedschap gerepareerd moet worden. Want je kan HiKOKI reparaties laten uitvoeren door GECO Service.

Waarschuwingslampje bij Festool

Ook Festool maakt gebruik van controlelampjes bij eventuele foutindicaties. Bijvoorbeeld op de oplaadapparaten van accu’s. Hier zijn verschillende kleuren en knipper-frequenties die aangeven of er een defect is.

  • Geel lampje (continulicht): het oplaadapparaat is klaar voor gebruik
  • Ook groen lampje (maar dan snel knipperen): het accupack wordt met maximale stroom geladen
  • Groen lampje (langzaam knipperen): het accupack wordt met gereduceerde stroom geladen
  • Groen lampje (continulicht): opladen is voltooid
  • Rood lampje (knipperen): algemene foutindicatie zoals geen contact, korsluiting of ander defect. Neem hiervoor contact op om jouw Festool te laten repareren.
  • Rood lampje (continulicht): accutemperatuur is te hoog

Dus welke storing of waarschuwing je ook krijgt bij Festool gereedschap, bij GECO Service staan wij klaar voor onderhoud of advies. Meld bijvoorbeeld jouw Festool reparatie hier aan.

Conclusie

Kortom zijn de betekenissen van de waarschuwingslampjes per merk verschillend. Al met al betekent het in veel gevallen bij elektrisch gereedschap niet direct storing. Tenzij de kleur dus rood is. Dit indiceert vaak een directe storing of versleten koolborstels. Twijfel je bij een controlelampje? Schroom niet en neem contact op met GECO Service voor keuren, onderhoud en repareren van elektrisch gereedschap.

Picture of Robin Nagtegaal

Robin Nagtegaal

Als Machinepark Beheerder van GECO en het eerste aanspreekpunt voor alle GECO Service klanten, heeft Robin veel kennis in huis over diverse onderwerpen. Van verschillende keuringsnormen tot technische reparaties of software voor materieelbeheer.

Ontdek diensten van GECO Service

Deel dit bericht op socials

Mocht je iemand kennen voor wie dit bericht wellicht interessant is, stuur het dan door via bovenstaande knoppen.

Relevante kennisartikelen

Uitlegvideo's

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang elke keer automatisch kennisartikelen