Klant login

Hoe elektrisch gereedschap onderhouden?

Artikel uit de Kennisbank van GECO Service

Het goed houden van jouw elektrisch gereedschappen, zien wij als onze taak. Daarom vind je in dit kennisartikel tips en aanwijzingen voor dagelijks en periodiek onderhoud aan gereedschappen. Van het smeren van onderdelen tot aan het poetsen of schoonspuiten van gereedschap.

Lees het volledige kennisartikel >

Snel naar de conclusie >

Alle kennisartikelen >

Onderhoud elektrisch gereedschap

Onderhoud zorgt er in de regel voor dat jouw elektrisch of accu gereedschap langer mee gaat. Bovendien is onderhoud aan gereedschap verplicht. Je dient er volgens de Arbowet namelijk alles aan te doen om met veilige arbeidsmiddelen te werken. Daar valt ook periodiek en degelijk onderhoud onder. Daarom kun je het je zelf maar beter makkelijk maken. In dit artikel vind je tips, uitleg en hulp voor het onderhouden van elektrisch gereedschap.

Dagelijks onderhoud

Gebruik je elke dag bepaalde gereedschappen? Hoveniers gebruiken bijvoorbeeld elke dag wel een elektrisch kettingzaag of een timmerman een accuschroefboormachine. Kleine moeite om onderstaande onderhoudsacties zelf uit te voeren, zodat jouw gereedschappen langer mee gaan:

 • Vuil verwijderen. Het zichtbare vuil op de body van het gereedschap kun je elke dag weghalen. Aan de hand van een zachte doek of borstel, poets je het meest vuil op de machine er af.
 • Schoon spuiten met lucht. Eind van de dag kun je het beste de ventilatie openingen bij elektrisch of accu gereedschap schoonspuiten met wat luchtdruk.

Waarom vuil verwijderen of schoonspuiten vraag je je misschien af? Kleine metalen deeltjes (metaalslijpsel), zand of water in het gereedschap terecht komen. Hier kan de elektromotor niet tegen. Dit botst namelijk waardoor slijtage (gereedschap wordt warmer) en uiteindelijk defecten ontstaan.

Periodiek onderhoud

Eind van de week of bij sommige gereedschappen zelfs frequenter, dien je de gereedschappen net wat beter op te knappen. Dit kan door bijvoorbeeld:

 • Bewegende delen smeren. In de handleiding van het elektrisch gereedschap staat vermeld welke delen gesmeerd moeten worden. Ook hoe vaak een gereedschap geolied of gesmeerd moet worden staat vaak vermeld.
 • Reinigingsmiddel of ontvetter. Ouderwets poetsen met een lap en remreiniger, azijn of andere middelen zorgen ervoor dat je gereedschappen weer net beter onderhouden zijn.

De belangrijkste tip die gegeven kan worden voor het onderhouden van gereedschappen is als volgt: op het moment dat jouw elektrische gereedschappen toch verplicht gekeurd moeten worden, laat tegelijkertijd een onderhoudsbeurt door GECO Service uitvoeren.

Hiermee ben je er van verzekerd dat de gereedschappen in optimale staat zijn. Alles wordt geïnspecteerd qua werking en visuele inspectie. Door daarbovenop nog eens een onderhoud of reparaties uit te laten voeren, verleng je de levensduur van jouw elektrisch gereedschap. Waardoor je uiteindelijk goedkoper uit bent in plaats van dat je eerder nieuw gereedschap moet kopen omdat het oude kapot is.

Overige onderhoudstips

Ook kun je onderstaande lijstje met onderhoud tips voor elektrisch gereedschap gebruiken:

 • Elektrisch gereedschap vochtvrij en van de grond af opbergen
 • Boortjes en beitels gescheiden opbergen
 • Bewaar gereedschap in originele verpakking
 • Niet te veel reinigingsmiddel gebruiken waardoor vocht in gereedschap loopt
 • Stel reparaties niet te lang uit
 • Gebruik de handleiding voor extra onderhoudstip per gereedschap

Hulp nodig bij onderhoud van elektrisch gereedschap?

Word ontzorgd op het gebied van onderhoud!

Bij GECO Service kun je namelijk kiezen uit verschillende soorten onderhoud en speciale onderhoudspakketten voor proffesionals:

 • Reactief onderhoud
 • Periodiek onderhoud
 • Conditie afhankelijk onderhoud
 • Proactief onderhoud
 • Volledig onderhoud

Kijk hier voor het onderhoud door GECO Service.

Conclusie

Lang verhaal kort: onderhoud is goud waard voor je gereedschappen. Bij GECO Service helpen wij jou graag voor het dagelijkse onderhoud maar ook de periodieke keuringen, onderhoud of reparaties verzorgen wij graag voor je.

Picture of Robin Nagtegaal

Robin Nagtegaal

Als Machinepark Beheerder van GECO en het eerste aanspreekpunt voor alle GECO Service klanten, heeft Robin veel kennis in huis over diverse onderwerpen. Van verschillende keuringsnormen tot technische reparaties of software voor materieelbeheer.

Ontdek diensten van GECO Service

Deel dit bericht op socials

Mocht je iemand kennen voor wie dit bericht wellicht interessant is, stuur het dan door via bovenstaande knoppen.

Relevante kennisartikelen

Uitlegvideo's

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang elke keer automatisch kennisartikelen