Klant login

Mag je zelf elektrisch gereedschap keuren?

Artikel uit de Kennisbank van GECO Service

Elektrisch gereedschap dient volgens de NEN 3140 te worden gekeurd. Je mag dit standaard niet zelf uitvoeren. Maar moet hier volgens wetgevers en verzekeraars speciale bevoegdheden en apparatuur voor hebben. In dit artikel leggen wij jou door voor- en nadelen van zelf elektrisch gereedschap keuren voor. Zodat jij uiteindelijk de keuze kunt maken door wie jij NEN 3140 laat uitvoeren.

Lees het volledige kennisartikel >

Snel naar de conclusie >

Alle kennisartikelen >

Zelf elektrisch gereedschap keuren

Is het toegestaan om zelf elektrisch gereedschap te keuren? Dat is afhankelijk van de kundigheid van de “keurmeester”. Maar ook van de keuringsapparatuur die je dient te gebruiken. Het keuren van elektrisch gereedschap behoeft namelijk specifieke kennis en apparatuur. Ontdek in dit kennisartikel of je zelf in staat bent om elektrisch gereedschap te keuren. 

Wie mag elektrisch gereedschap keuren?

Volgens de norm (NEN 3140) mogen uitzonderlijk ‘voldoende onderrichte personen’ deze keuring uitvoeren. Via speciale cursussen voor de NEN 3140, ben je volgens de wet redelijk snel bekwaam. Waardoor je na behalen dus een keuring zou mogen uitvoeren. Echter kan een verzekeraar altijd beroep doen op de deskundigheid van de persoon op het gebied van het materiaal. Dan moet je naast het cursuscertificaat ook kunnen aantonen dat je andere deskundigheid hebt.

Meer weten over wat verzekeraars over keuringen zeggen? Ontdek dat het kennisartikel over verzekeringen en gereedschap keuren.

Zo moet de gecertificeerde keurmeester in staan zijn om de onderstaande punten te kunnen aantonen:

  • Zelfstandig te kunnen keuren en inspecteren aan elektrisch gereedschap;
  • Op een verantwoorde wijze om gaan met onveilig gereedschap;
  • Om te gaan met alle eisen gesteld in de NEN 3140 en Arbowet;
  • Administratie op te kunnen zetten volgens de NEN 3140.

Cursus voor NEN 3140 Elektrisch gereedschap

Eén van de onderdelen om dus zelf elektrisch gereedschap te mogen keuren, is het volgen van een NEN 3140 cursus. Alleen een cursus volgen is niet genoeg zoals hierboven genoemd. De keurmeester dient ook deskundigheid te hebben gerelateerd aan het te keuren materiaal. Dit in het geval dat er desondanks een ongeluk mee gebeurd.

Veelvoorkomende onderdelen tijdens een cursus van keuren van elektrische arbeidsmiddelen ofwel gereedschap:

  • Definities van NEN 3140 – Kortom wat is de NEN 3140, begrippen en meer theorie over de richtlijn
  • Keuringsbevoegdheden qua personen
  • Elektriciteit, de Wet van Ohm en risico’s bij keuren en werken met elektrisch gereedschap
  • Alle eisen uit de NEN 3140 – ook voor 230V als voor 400V
  • Metingen en beproevingen die volgens de NEN 3140 moeten worden uitgevoerd
  • Het belang en de wijze van administratie volgens de elektrisch gereedschap norm

Mocht je het alsnog overwegen om zelf gereedschap te keuren, let dan wel op dat er twee verschillende certificaten zijn die je kunt halen. De NEN 3140 VOP of NEN 3140 VP.

De VP staat voor Vakbekwaam Persoon. Heb je deze cursus succesvol afgerond, dan mag je zelfstandig werken en onderhoud verrichten aan elektrische apparaten onder spanning. Na het volgen van een cursus NEN 3140 (VP) ken je de wet- en regelgeving en weet je welke bevoegdheden je hebt.

De VOP staat voor Voldoende Onderricht Persoon. Met dit certificaat mag je onder toezicht van een VP’er onderhoud en werkzaamheden verrichten aan elektrische apparaten onder spanning. Na het volgen van de NEN 3140 (VOP) ben je bevoegd beperkt risicovolle werkzaamheden uit te voeren. Kortom hiermee mag je alsnog niet zelf elektrisch gereedschap keuren.

Kosten om zelf elektrisch gereedschap te keuren

De kosten van zelf elektrisch gereedschap keuren zijn verbonden aan een aantal punten. Zo dien je als keurmeester minstens 1 dag volledig vrij te nemen. Want de cursusduur in minimaal 1 dag.

Daarnaast zijn er kosten verbonden aan het volgen van een cursus. Bij een snelle inventarisatie van de tarieven van een NEN 3140 zijn de gemiddelde kosten per persoon rond de €250,- per persoon. Deze cursus is niet je levenslang geldig. Het wordt streng aanbevolen om minstens 1 maal in de 3 à 5 jaar opnieuw de cursus te volgen.

Als je zelf elektrisch gereedschap keurt ondanks dat je hier niet (genoeg) bevoegd voor bent, dan kunnen onveilige situaties zich voor doen. Bovendien ben je dan in strijd met e wet en kun je vanuit de Arbo boetes ontvangen. Daarnaast hebben veel verzekeringsmaatschappijen het verplicht in hun polis eisen. Je krijgt dan niks uitgekeerd wanneer materiaal niet gekeurd is.

Andere kosten die verbonden zijn aan zelf elektrisch gereedschap keuren, zijn de kosten van de keuringsapparatuur. Zoals door de NEN 3140 wordt voorgeschreven dienen de apparatentesters te voldoen aan strikte eisen. Hierdoor zijn de prijzen van deze keuringsapparaat vaak aan de hoge kant. Het minimale geschikte keuringsapparaat verschilt tussen de €1250,- en €2855,- exclusief btw. Een ander woord voor een NEN 3140 apparatentester is ook wel een PAT tester.

Ook dien je per keuring tijd vrij te maken voor het keuren van eigen elektrische gereedschappen. Hierdoor kan de eventuele werknemer niet meedraaien omdat diegene tijd kwijt is aan het keuren van materiaal. De minimale frequentie van keuring van elektrisch gereedschap is 1 keer per jaar.

Tot slot dien je kosten te maken aan documentatie van de keuring. Eenmaal de keuring uitgevoerd, dien je dit vast te leggen. Dit kan middels het plakken van desbetreffende stickers of via een documentatie met een online materiaalbeheersysteem. Een beide varianten zitten kosten verbonden.

Conclusie

Zelf gereedschap keuren is tijdsintensief, redelijk prijzig en vooral niet altijd waterdicht. Daarom adviseert GECO Service om niet zelf elektrisch gereedschap te keuren. Maar dit uit te besteden. Dus het elektrisch gereedschap te laten keuren. Hierdoor zorg jij ervoor dat je ontzorgd wordt op het gebied van keuringen. Je profiteert van geen stilstand van eigen werknemers. Maar ook een professioneel uitgevoerde keuring, dubbele documentatie van de NEN 3140 keuring en volledig aantoonbaar richting de Arbo en verzekeringen. Ook zijn onze keurmeesters over de beschikking om snel te schakelen bij afgekeurde elektrische gereedschappen door reparaties of vervangend materiaal.

Picture of Robin Nagtegaal

Robin Nagtegaal

Als Machinepark Beheerder van GECO en het eerste aanspreekpunt voor alle GECO Service klanten, heeft Robin veel kennis in huis over diverse onderwerpen. Van verschillende keuringsnormen tot technische reparaties of software voor materieelbeheer.

Ontdek diensten van GECO Service

Deel dit bericht op socials

Mocht je iemand kennen voor wie dit bericht wellicht interessant is, stuur het dan door via bovenstaande knoppen.

Relevante kennisartikelen

Uitlegvideo's

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang elke keer automatisch kennisartikelen