Klant login

Wat is NEN-EN 280?

Artikel uit de Kennisbank van GECO Service

Denk je aan hoogwerkers keuren, dan zou je aan de NEN-EN 280 moeten denken. Het is de Europese richtlijn voor het veilig werken met hoogwerkers. Van concstructie tot stabiliteit en ontwerpberekening. In de NEN-280 staat het beschreven en de keurmeesters van GECO Service voeren de keuring van hoogwerkers graag voor jou uit.

Lees het volledige kennisartikel >

Snel naar de conclusie >

Alle kennisartikelen >

NEN 280 keuren

De NEN-EN 280 is de NEN norm voor hoogwerkers. In de standaard norm voor hoogwerkers staat onder andere de specificaties van de technische veiligheidseisen en -maatregelen voor hoogwerkers van alle typen en groottes. Dus van schaarhoogwerkers tot aan aanhangerhoogwerkers. De NEN-EN 280 geeft uitgebreide uitleg over normen en regels omtrent hoogwerkers.

Europese NEN 280-norm voor hoogwerkers

De Europese NEN 280-norm gaat over de technische veiligheid van hoogwerkers. De norm brengt niet alleen de mogelijke gevaren in kaart, maar ook regels voor hoe je die gevaren kunt voorkomen of verminderen. Denk hierbij onder meer aan de toelaatbare windbelasting en scheefstandbeperking. 

Men dient zich vaak te houden aan de NEN normen. Want niet alleen verwijst de Arbo naar deze richtlijnen. Maar ook in het Bouwbesluit staan vaak verwijzen en verplichtingen omtrent NEN normen. Er zijn mogelijkheden om af te wijken van NEN normen. Dan moet je bijvoorbeeld op zoek naar gelijkwaardige oplossingen of kwaliteitsverklaringen.

De makkelijkste, meest betrouwbare, voordeligste en goedkoopste manier om aan wet- en regelgeving te voldoen is het houden aan de NEN norm waaronder de NEN 280-norm voor hoogwerkers.

Wat staat er in de NEN-EN 280?

In de NEN_EN 280 staan de veiligheidseisen en -maatregelen voor alle typen en afmetingen van mobiele hoogwerkers. Het betreft hoogwerkers die bedoeld zijn om personen naar werkposities te verplaatsen. Waar zij vanaf het werkplatform werkzaamheden uitvoeren. Dit zijn bijvoorbeeld:

  • Aanhanger hoogwerkers
  • Autohoogwerkers
  • Knikarmhoogwerkers
  • Schaarhoogwerkers
  • Spinhoogwerkers
  • Telescoophoogwerkers
  • Verreikers

Inhoudelijk gaat de Europese norm over de constructieberekeningen en stabiliteitscriteria. Daarnaast worden de constructie, veiligheidsonderzoeken en tests gedaan volgens de NEN-EN 280. Zo worden hoogwerkers voor het eerst in gebruik worden genomen volgens deze richtlijn.

De NEN-EN 280 moet keurmeesters ook sturen om gevaren in te schatten uit het gebruik van hoogwerkers. Waarna zij beschreven methoden uit de NEN-EN 280 kunnen gebruiken om deze gevaren te elimineren of reduceren.

Verschil tussen NEN-EN 280:2001 en NEN-EN 280:2013+A1:2015

De NEN-EN 280:2001 heeft de oude versie uit 1994 vervangen. Echter is de versie uit 2001 (dus de NEN-EN 280:2001) ok alweer vervangen. Namelijk door de NEN-EN 280:2013+A1:2015.

Het belangrijkste verschil tussen de twee NEN normen is dat de NEN-EN 280:2013+A1:2015 een Europese norm is geworden in plaats van alleen Nederlands. Bovendien is de NEN norm uitgebreider geworden. Maar ook relevant gemaakt naar de huidige situatie. Dus gebruikmakend van de nieuwe technieken en ontwikkelingen op het gebied van hoogwerkers.

Keuren volgens NEN-EN 280

Onze keurmeesters kunnen keuren volgens de NEN-EN 280. Het is één van de keuringen bij GECO Service.

Door te kiezen voor een NEN-EN 280 kun je dus jouw hoogwerkers laten keuren. Als je meer informatie wil weten over het keuren van hoogwerkers, kun je de pagina bekijken. Daar staan alle veelgestelde vragen over het keuren van hoogwerkers uitgewerkt.

Conclusie

Lang verhaal kort. De NEN-EN 280 is de Europese NEN norm voor het keuren van hoogwerkers. Inhoudelijk gaat de NEN-EN 280 over hoogwerkers en haar ontwerpberekeningen, stabiliteitscriteria, constructie, veiligheid en inspecties en beproevingen. De NEN-EN 280:2013+A1:2015 is de meest recente versie. Tot slot kun je alle hoogwerkers laten keuren bij GECO Service.

Picture of Robin Nagtegaal

Robin Nagtegaal

Als Machinepark Beheerder van GECO en het eerste aanspreekpunt voor alle GECO Service klanten, heeft Robin veel kennis in huis over diverse onderwerpen. Van verschillende keuringsnormen tot technische reparaties of software voor materieelbeheer.

Ontdek diensten van GECO Service

Deel dit bericht op socials

Mocht je iemand kennen voor wie dit bericht wellicht interessant is, stuur het dan door via bovenstaande knoppen.

Relevante kennisartikelen

Uitlegvideo's

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang elke keer automatisch kennisartikelen