Klant login

Wat is NEN-EN 12158-1?

Artikel uit de Kennisbank van GECO Service

Binnen de keuringen en richtlijnen voor bouwliften, is de NEN-EN 12158-1 een zeer veilige norm. Het draait om alle aspecten die betrekking hebben tot liften voor goederenvervoer met betreedbare platforms. De verplicht geldt om de keuring voor bouwliften minstens 1 keer per jaar uit te laten voeren.

Lees het volledige kennisartikel >

Snel naar de conclusie >

Alle kennisartikelen >

Wat is NEN-EN 12158-1

De standaard norm voor keuren van bouwliften voor goederenvervoer is de NEN-EN 12158-1. Het schrijft de richtlijnen voor over het ontwerp tot en met de veiligheid van de bouwlift. Specifiek betreft het deel van de NEN norm gericht op liften met betreedbare platformen.

Wil jij jouw bouwliften laten keuren? Ga dan voor de uitgebreide bouwlift keuring door GECO Service.

Bouwliften keuren volgens NEN-EN 12158-1

Veel bouwliften voldoen aan bepaalde richtlijnen. Een veelvoorkomende is de machinerichtlijn 2006/42/EG. De machinerichtlijn is een Europese richtlijn voor de machine-industrie betreffende de veiligheidscriteria waaraan machines dienen te voldoen.

Daarentegen worden veel bouwliften gekeurd volgens de NEN-EN 12158-1. Dit is geen toeval. Want de NEN norm is een overkoepeling van bijvoorbeeld die eerder genoemde machinerichtlijn.

Bouwliften die gekeurd zijn volgens NEN-EN 12158-1 voldoen daarmee aan de essentiële veiligheids- en gezondheidseisen van het Warenwetbesluit machines.

Ga voor de beste papieren met NEN-EN 12158-1

Verschillende instituten zeggen dat de NEN-EN 12158-1 de beste papieren heeft voor een veilige bouwliften. Dat komt onder andere door de strenge eisen van de NEN norm. Bovendien is de norm door de jaren heen vaak herzien. Hierdoor is deze actueel en afgestemd op recente ontwikkelingen binnen bouwliften. Zo is de NEN-EN 12158-1:2021 in 2021 uitgebracht.

Op basis van de machinerichtlijnen en de Arbowet, is het verplicht minstens 1 keer per jaar jouw bouwliften te laten keuren. Dit kan dus volgens de zeer veilige en goed aangeschreven NEN-EN 12158-1.

Conclusie

Al met al is de NEN-EN 12158-1de keuringsnorm van bouwliften. Exact genomen draait het om bouwliften voor goederenvervoer met een betreedbaar platform. Het is een zeer veilige norm volgens meerdere instanties. Deze keuring kan je afnemen bij GECO Service. Ontdek bijvoorbeeld meer informatie over bouwliften keuren. Tot slot dien je minstens 1 keer per jaar de keuring uit te voeren.

Picture of Robin Nagtegaal

Robin Nagtegaal

Als Machinepark Beheerder van GECO en het eerste aanspreekpunt voor alle GECO Service klanten, heeft Robin veel kennis in huis over diverse onderwerpen. Van verschillende keuringsnormen tot technische reparaties of software voor materieelbeheer.

Ontdek diensten van GECO Service

Deel dit bericht op socials

Mocht je iemand kennen voor wie dit bericht wellicht interessant is, stuur het dan door via bovenstaande knoppen.

Relevante kennisartikelen

Uitlegvideo's

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang elke keer automatisch kennisartikelen