Klant login

Graafmachine storing

Storingen en problemen oplossen met GECO Service

Op deze pagina vind je uitleg bij:

Heeft jouw graafmachine een storing? Dit kan allerlei oorzaken hebben. Het kan komen door hydrauliek slangen die gescheurd zijn of dat er een storingsmelding of lampje brandt. In dit artikel vind je een lijst met veelvoorkomende storingen en problemen bij graafmachines. Hierdoor vind je hopelijk de oplossing om een graafmachine zo snel mogelijk gerepareerd te hebben.

Hydrauliek werkt niet

Een graafmachine beweegt middels een hydrauliek systeem. Dit ontstaat door het pompen van olie tegen een zuiger. Het hydraulische systeem werkt met de besturing van de machinist, een ventielenblok en een pomp. Meer weten over de werking van een graafmachine? Op de website van GECO Verhuur leggen wij jou uit hoe werkt een graafmachine?

Door een hydraulische storing werken heel veel functies van een graafmachine niet meer. Van de arm van de graafmachine die niet meer helemaal omhoog kan. Tot de rupsen die niet meer zo snel bewegen als ze eerst deden.

Een storing aan een hydraulische pomp kan door verschillende factoren worden veroorzaakt. Storingen kunnen worden veroorzaakt door een ontwerpfout in de pomp, door het gebruik van verkeerde smeerolie, bij schade aan hydrauliek slangen of als er te weinig wordt gedaan om vervuiling te voorkomen. 

Wat je zelf bijvoorbeeld al kunt doen om de storing op te lossen? Controleer het hydraulische systeem door het oliepeil te controleren. Is het olieniveau te laag, dan moet je de tank bijvullen met de goede olie. Let wel op dat je dit nooit moet doen bij een graafmachine of ander hydraulisch systeem terwijl armen zijn uitgestrekt.

Neem in ieder geval contact op met GECO Service voor passend advies en hulp bij het oplossen van storingen aan graafmachines.

Rupsbanden zijn er afgelopen

Is één van de rupsbanden er af gelopen? Kap dan gelijk met werkzaamheden en zorg er eerst voor dat de rupsband weer volledig terug zit. Belangrijk is ook dat je moet controleren of de rupsen nog intact zijn. Dus of er niet bepaalde trekijzers ontbreken of stuk zijn.

De oorzaak dat rupsbanden soms er af lopen, is doordat rupsen altijd tegelijkertijd bedient moeten worden. Als je met een graafmachine wil rijden, mag je nooit maar één rupsband tegelijkertijd bedienen. Hierdoor wringt de rups er van af en kan dit tot schade leiden of onveilige situaties.

Storingsmelding graafmachine

Heb je een storingsmelding op je graafmachine? Grotere of modernere graafmachines hebben vaak een display waar een storingsmelding op gaat branden.

Per merk zijn de storingsmeldingen verschillend. Hieronder vind je een kort overzicht met een aantal voorbeelden van storingsmeldingen per merk graafmachine.

MerkStoringsmelding of codeBeschrijvingWat te doen
BobcatH0204 (bij M-series graafmachines)Armhoekssensor heeft geen communicatieSchakel machine uit en lees het bijgevoegde handboek of bel GECO Service
BobcatH0905 (bij M-series graafmachines)De brandstoftank wordt ingezet omdat de batterij bijna op isJe hoeft geen dringende actie te ondernemen
HitachiDTC:P1345 (scintillatiecode 16)Niet opnieuw starten na het uitschakelen van de motorBel GECO Service
JCBB1555-68Het geheugen van de datalogger is volContacteer de dealer
Voorbeelden storingen graafmachines

Mechanische storing

Geeft de computer van de graafmachine geen storing aan en werken alle sensoren goed? Maar heb je toch het idee dat er wat kapot is? Dan is het waarschijnlijk een mechanisch probleem.

Een mogelijk voorbeeld van is slijtage aan bepaalde onderdelen waardoor de graafmachine toch minder functioneert. Denk aan een versleten onderdeel of er is een onderdeel defect. Lees hieronder wat u in dit geval moet doen.

Elektrisch storing

Een elektronische storing heeft vaak te maken met sensoren die niet de juiste informatie doorgeven. Het probleem kan verholpen worden door de massa eraf te halen. Maar deze oplossing is helaas vaak tijdelijk. Bij een storing is het vaak nodig om een sensor te vervangen of te kalibreren.

Graafmachine storing oplossen?

Als je de storing bij jouw graafmachine zo snel mogelijk en goed mogelijk wil oplossen? Bel dan GECO Service.

Wij helpen je graag met advies en hulp om jou weer zo snel mogelijk aan de slag te krijgen.

Picture of Robin Nagtegaal

Robin Nagtegaal

Als Machinepark Beheerder van GECO en het eerste aanspreekpunt voor alle GECO Service klanten, heeft Robin veel kennis in huis over diverse onderwerpen. Van verschillende keuringsnormen tot technische reparaties of software voor materieelbeheer.

Ontdek diensten van GECO Service

Direct hulp bij storing?

Ook kun je gebruik maken van GECO Reparatie Service. Meld jouw kapot gereedschap aan in het reparatieformulier.

Last van andere storing?

Kom je er niet uit?

Neem dan contact met ons op. Wij helpen je graag persoonlijk verder.

Populaire reparaties

GECO Service biedt voor jouw gereedschappen, machines en materialen reparaties aan:

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang elke keer automatisch kennisartikelen