Klant login

Elektrisch gereedschap storing

Storingen en problemen oplossen met GECO Service

Op deze pagina vind je uitleg bij:

Elektrisch gereedschap is misschien wel het meeste gebruikte gereedschap in Nederland. Als je een storing of iets kapot hebt aan elektrisch gereedschap, wil je dat deze snel wordt opgelost. Op deze pagina vind je een overzicht met verschillende oorzaken en storingen van elektrische gereedschappen. Zo krijg je inzicht in de storing en mogelijke oplossingen van het probleem.

Kabelbreuk als storing

Als je breekhamer of boormachine het opeens niet meer doet, kan een mogelijk storing de kabelbreuk zijn.

Het gevolg van een kabelbreuk is dat het apparaat stuk lijkt te zijn. Er zijn geen functies die het nog doen terwijl de machine of het gereedschap gewoon is aangesloten op netstroom. De oorzaak van een kabelbreuk kan zijn dat er wat op de kabel is gevallen. Of dat er slijtage is opgetreden door verkeer gebruik.

Een breuk in een kabel is een vervelende storing. Vooral als de kabelbreuk niet zichtbaar is. Het kan namelijk dus ook voorkomen dat je de kabelbreuk niet direct met het oog waar te nemen is.

Tips om kabelbreuk bij elektrisch gereedschap te voorkomen:

  1. Kabel netjes opbergen. Zorg dat de kabel van een schuurmachine of muurzaagmachine netjes in de koffer zit er niet rondslingert in je bus
  2. Zorg dat de kabel niet te strak staat. Zeker als je werkt met het gereedschap moet je voorkomen dat de kabel te strak gespannen staat. Geef voldoende bewegingsvrijheid.
  3. Rol kabel netjes op. Hiermee voorkom je dat deze in de knoop raakt en er lomper met de kabel wordt omgegaan

Je kunt contact opnemen met GECO Service voor het repareren van elektrisch gereedschap door bijvoorbeeld een kabelbreuk.

Koolborstel versleten als storing voor elektrisch gereedschap

Heel veel elektrische gereedschappen hebben (nog) koolborstels. Met name in de schroefboormachines, klopboormachines, stofzuigers, zaagmachines, breekhamers, boorhamers en meer.

Eigenlijk alle elektrische gereedschappen hebben een typische elektromotor. En in een elektromotor zitten bijna altijd koolborstels. Koolborstels zorgen ervoor dat de spanning wordt getransfereerd van het statische deel van de machine naar de bewegende onderdelen van de machine, naar het anker van de motor. Er is altijd sprake van de aanwezigheid van ten minste twee koolborstels in een machine met elektromotor.

Er zijn ook koolborstel loze machines. Hierbij zijn de elektromotoren zonder koolborstels. Dan gaat de stroom naar het veld en is het anker voorzien van een permanente magneet

De oplossing voor de storing van versleten koolborstels, is het controleren van het gereedschap en vervolgens de kooltjes (koolborstels) vervangen. Mocht je dit willen laten uitvoeren door GECO Service, dan staan wij voor je klaar om snel de koolborstels te vervangen!

Niet alleen zoeken wij de juiste koolborstels van jouw type gereedschappen, wij checken ook het gereedschap en plaatsen de nieuwe koolborstels exact op dezelfde manier als de oude.

Ankers versleten of beschadigd leidt tot storing

De ankers van een elektrisch gereedschap kunnen ook voor een storing zorgen. Bij klein elektrisch gereedschap zoals slijptollen, schroefmachines en breekhamers komt dit vaak voor.

De rotor of het anker van een elektromotor is het ronddraaiende deel van de moor. Afhankelijk van het type elektromotor heeft de rotor een verschillende opbouw. Het anker zorgt er ook voor dat een gereedschap heel heet of warm kan worden.

Wat kan de reden zijn dat het anker van een elektromotor heel erg heet wordt? Dit kan doordat bij veel elektrische gereedschappen na verloop van tijd steeds meer metaal slijpsel, zand of water in de motor ophopen.

Doordat dit bots met het mechanisme van de elektromotor, ontstaan er geleidelijk aan slijtages. Hierdoor kan het metaal of de andere stoffen die in de motor zitten (of komen) er voor zorgen dat de temperatuur heet wordt.

Om dit te repareren, kun je het beste GECO Service raadplegen.

Lagers van elektrisch gereedschap hebben slijtage

Een andere mogelijke storing van elektrisch gereedschap is een kapot lager. Het lager is cruciaal is een elektromotor die altijd in elektrische gereedschappen zit.

Als een lager versleten is maakt deze een zingend, brommend of fluitend geluid. Kortom als je elektrische gereedschap niet meer zo klinkt als dat deze eerst deed, is dit een mogelijke oorzaak van de storing.

Het gevolg van een kapotte lager is namelijk ook dat het gereedschap een raar geluid maakt of dat deze niet meer de kracht levert die het hoort te doen. Belangrijk is om bij twijfel altijd te bellen of het GECO Reparatie Service formulier in te vullen.

Elektrische gereedschap kapot? Ga naar GECO Service

Wat de mogelijke oorzaak ook is van de storing, je kunt altijd ons advies raadplegen. Het voordeel om de reparatie door GECO Service te laten uitvoeren, is dat je deskundig advies krijgt. Wij kunnen voor jou keuren, repareren en onderhouden. Bovendien kun je ook tijdelijk een vervangend gereedschap huren. Tot slot bieden wij ook de mogelijkheid om nieuw elektrisch gereedschap te kopen.

Picture of Robin Nagtegaal

Robin Nagtegaal

Als Machinepark Beheerder van GECO en het eerste aanspreekpunt voor alle GECO Service klanten, heeft Robin veel kennis in huis over diverse onderwerpen. Van verschillende keuringsnormen tot technische reparaties of software voor materieelbeheer.

Ontdek diensten van GECO Service

Direct hulp bij storing?

Ook kun je gebruik maken van GECO Reparatie Service. Meld jouw kapot gereedschap aan in het reparatieformulier.

Last van andere storing?

Kom je er niet uit?

Neem dan contact met ons op. Wij helpen je graag persoonlijk verder.

Populaire reparaties

GECO Service biedt voor jouw gereedschappen, machines en materialen reparaties aan:

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang elke keer automatisch kennisartikelen