Klant login

Wat is een Groeftandwiel?

Afkomstig uit het Onderdelen Woordenboek

> Bekijk hier andere definities van gereedschapsonderdelen

Een groeftandwiel is een onderdeel dat wordt gebruikt om de werking tussen bewegende onderdelen te begeleiden of te beperken tijdens hun bewegingen.

Groeftandwielen zijn gemaakt van metaal of kunststof. En zijn ontworpen om te werken in combinatie met geleiders of geleidingsgleuven, die zijn gemaakt om de beweging van de bewegende onderdelen te begeleiden.

Geleiders kunnen worden gemaakt van metaal, kunststof of andere materialen en komen in verschillende vormen en afmetingen, afhankelijk van het doel waarvoor ze worden gebruikt.

Groeftandwiel gebruik

Om een groeftandwiel te gebruiken, moet het eerst op de juiste plaats op het gereedschap of de machine worden geplaatst. Vervolgens kunnen de bewegende onderdelen door het groeftandwiel worden geleid of beperkt in hun bewegingen door middel van druk of spanning. Groeftandwielen kunnen ook worden gebruikt om bewegende onderdelen op hun plaats te houden of te voorkomen dat ze verschuiven of loskomen.

Groeftandwielen worden vaak gebruikt in combinatie met andere gereedschappen, zoals tandwielen, kettingen of riemen, om de beweging van de bewegende onderdelen te synchroniseren of te verzetten.