Klant login

Wat is een Encoder?

Afkomstig uit het Onderdelen Woordenboek

> Bekijk hier andere definities van gereedschapsonderdelen

Een encoder is een elektronische component die wordt gebruikt om bewegingsdata te meten en om te zetten in een elektrisch signaal.

Encoders worden vaak gebruikt in industriële machines en andere soorten elektrisch gereedschap om de beweging van bepaalde onderdelen te meten en te volgen.

Soorten encoders

Er zijn verschillende soorten encoders beschikbaar, afhankelijk van het doel waarvoor ze worden gebruikt. Zo zijn er bijvoorbeeld lineaire encoders, die worden gebruikt om de beweging van een object langs een lineaire baan te meten, en draaiencoders, die worden gebruikt om de rotatie van een as te meten. Er zijn ook encoders die zijn ontworpen om specifieke bewegingen te meten, zoals het bewegen van een hefboom of het draaien van een wiel.

Werking van encoder

Encoders werken door middel van een aantal optische sensoren of magnetische sensoren die zijn aangebracht op het te meten object. De sensoren detecteren de beweging van het object en sturen deze informatie door naar de encoder, die het signaal vervolgens omzet in een elektrisch signaal dat kan worden gelezen door een computer of ander meetinstrument.

Encoder als onderdeel

Encoders zijn een belangrijk onderdeel van het gereedschap, omdat ze helpen om de beweging van bepaalde onderdelen te meten en te volgen. Dit kan bijvoorbeeld worden gebruikt om de positie van een hefboom te bepalen, om de rotatiesnelheid van een as te meten of om de beweging van een object langs een lineaire baan te volgen. Encoders worden ook vaak gebruikt in combinatie met andere soorten elektrisch gereedschap, zoals servomotoren of besturingseenheden, om de beweging van het apparaat te regelen.