Klant login

Wat is een Elleboogbuis?

Afkomstig uit het Onderdelen Woordenboek

> Bekijk hier andere definities van gereedschapsonderdelen

Een elleboogbuis is een soort buis of pijp die wordt gebruikt om twee stukken pijp of buis op een hoek aan elkaar te verbinden. De elleboogbuis is in de vorm van een bocht en wordt vaak gebruikt om de afvoer- of toevoerleidingen van een apparaat of installatie op een afwijkende hoek te verbinden.

Elleboogbuizen kunnen worden gemaakt van verschillende materialen, afhankelijk van het doel waarvoor ze worden gebruikt. Zo zijn er bijvoorbeeld elleboogbuizen gemaakt van kunststof, staal, koper of andere metalen.

Sommige elleboogbuizen zijn ook voorzien van een afdichting of een O-ring om te voorkomen dat er vloeistoffen of lucht uit de buis lekken.

Elleboogbuizen zijn een belangrijk onderdeel van het gereedschap, omdat ze ervoor zorgen dat de afvoer- of toevoerleidingen van een apparaat of installatie op de juiste manier worden aangesloten. Ze worden vaak gebruikt in combinatie met andere pijponderdelen, zoals T-stukken, kruisstukken en andere soorten verbindingsstukken.

Elleboogbuis voor accu’s

Elleboogbuizen komen vaak voor bij accu’s en elektrisch gereedschap, omdat ze worden gebruikt om de leidingen van het apparaat op de juiste manier te verbinden. Zo kunnen elleboogbuizen bijvoorbeeld worden gebruikt om de elektrische aansluitingen van een accu aan te sluiten op de rest van het apparaat, of om de elektrische leidingen van een elektrisch gereedschap op een afwijkende hoek aan te sluiten op de stroomvoorziening.