Klant login

Wat is een Elektrode?

Afkomstig uit het Onderdelen Woordenboek

> Bekijk hier andere definities van gereedschapsonderdelen

In elektrisch gereedschap wordt een elektrode gebruikt om elektrische stroom te leiden en om de stroom te gebruiken voor verschillende doeleinden. Een elektrode is een elektrisch geleidend voorwerp dat wordt gebruikt om elektrische stroom te leiden naar of van een elektrische bron.

Elektroden zijn vaak gemaakt van metalen zoals koper, zink of staal, maar ze kunnen ook gemaakt zijn van andere geleidende materialen zoals grafiet of zelfs water.

Waar worden elektrode voor gebruikt?

In elektrisch gereedschap zijn elektroden vaak aanwezig in de vorm van kleine metalen staven of platen die op specifieke manieren worden gebruikt. Zo kunnen elektroden bijvoorbeeld worden gebruikt om elektrische lassen te maken, om materialen te snijden of te slijpen met elektrische gereedschappen, om elektrische ontstekingen te veroorzaken in brandstofmotoren, enzovoort.

De manier waarop elektroden worden gebruikt in elektrisch gereedschap kan variëren afhankelijk van het soort gereedschap en de specifieke toepassing. Sommige elektroden zijn bijvoorbeeld bedoeld om hoge temperaturen te weerstaan, terwijl andere elektroden speciaal zijn ontworpen om elektrische lassen te maken met een lage smeltpunt.

In sommige gevallen worden elektroden ook gebruikt om elektrische spanning te meten, door de elektrode te verbinden met een voltmeter of ander meetinstrument. Dit kan bijvoorbeeld worden gedaan om de spanning van een elektrische installatie te controleren of om de stroomsterkte in een elektrisch circuit te meten.