Klant login

Wat is een Dempingsblokje?

Afkomstig uit het Onderdelen Woordenboek

> Bekijk hier andere definities van gereedschapsonderdelen

Een dempingsblokje is een kleine, rubberen of kunststof component die wordt gebruikt om trillingen of impacten te dempen of te absorberen.

Dempingsblokjes worden vaak gebruikt in machines, voertuigen en andere systemen om bewegingen te stabiliseren of om trillingen te verminderen die kunnen leiden tot slijtage of schade.

Soorten dempingsblokjes

Er zijn verschillende soorten dempingsblokjes, afhankelijk van het doel waarvoor ze worden gebruikt. Sommige dempingsblokjes zijn bijvoorbeeld specifiek ontworpen om trillingen te absorberen, terwijl andere zijn bedoeld om impacten te dempen. Dempingsblokjes kunnen ook worden gebruikt om bewegingen te beperken of te beheersen, zoals in het geval van een stuurbekrachtiging in een auto.

Werking dempingsblokjes

Hoe een dempingsblokje werkt, hangt af van het specifieke type dat wordt gebruikt. Sommige dempingsblokjes werken door trillingen of impacten te absorberen en te converteren in warmte, terwijl andere dempingsblokjes werken door de bewegingen te beperken of te verminderen door middel van weerstand of frictionele kracht. In het algemeen werken dempingsblokjes door middel van een combinatie van deze mechanismen. Bijvoorbeeld, een dempingsblokje kan trillingen absorberen door middel van een interne veer, terwijl het ook impacten kan dempen door middel van een rubberen laag of een schuimachtig materiaal.

Dempingsblokjes vervangen

Dempingsblokjes zijn een belangrijk onderdeel van veel systemen en kunnen helpen om trillingen te verminderen en de levensduur van machines of voertuigen te verlengen. Het is daarom belangrijk om deze componenten regelmatig te inspecteren en te vervangen als ze beschadigd of versleten zijn.