Klant login

Wat is een Contragewicht?

Afkomstig uit het Onderdelen Woordenboek

> Bekijk hier andere definities van gereedschapsonderdelen

Een contragewicht is om de trillingen van elektrisch gereedschap te verminderen. Het doet dit door het gebruik van een tegengewicht dat op een tegenovergestelde manier beweegt ten opzichte van de beweging van het elektrische gereedschap. Dit kan helpen om het gereedschap stabieler te maken en om trillingen te verminderen die kunnen leiden tot vermoeidheid of ongemak voor de gebruiker.

Hoe het contragewicht werkt, hangt af van het specifieke elektrische gereedschap waar het op is gemonteerd. Sommige elektrische gereedschappen hebben bijvoorbeeld een contragewicht dat is geïntegreerd in de motor of het aandrijfmechanisme van het gereedschap.

Andere elektrische gereedschappen hebben een uitneembaar contragewicht dat kan worden gebruikt om het gewicht van het gereedschap te veranderen, afhankelijk van de behoeften van de gebruiker.

In sommige gevallen kan het contragewicht ook worden gebruikt om de werking van het elektrische gereedschap te verbeteren. Bijvoorbeeld, in sommige elektrische zagen kan het contragewicht worden gebruikt om de zaag sneller te laten draaien of om de kracht van de zaag te verhogen.