Klant login

Wat is een Condensatorbeugel?

Afkomstig uit het Onderdelen Woordenboek

> Bekijk hier andere definities van gereedschapsonderdelen

Een condensatorbeugel is een specifieke soort condensator die wordt gebruikt om de capaciteit van een elektrisch circuit te verhogen.

Deze beugel is vormgegeven als een metalen staaf die aan beide uiteinden is voorzien van een elektrode. Deze elektroden zijn verbonden met twee klemmen, waarmee de beugel op het elektrische circuit aangesloten kan worden.

Functie van condensatorbeugel

De functie van een condensatorbeugel is om de capaciteit van een elektrisch circuit te verhogen door middel van het opvangen van elektrische lading. Dit gebeurt doordat de beugel de elektrische lading opslaat in de vorm van elektrostatische energie. Wanneer het elektrische circuit vervolgens wordt uitgeschakeld, kan de condensatorbeugel de opgeslagen energie afgeven aan het circuit, waardoor de capaciteit van het circuit verhoogt.

Condensatorbeugel in elektrisch gereedschap

Condensatorbeugels worden vaak gebruikt in elektrisch gereedschap om een aantal verschillende doeleinden te bereiken. Zo kan de beugel bijvoorbeeld gebruikt worden om piekspanningspieken te absorberen, die ontstaan wanneer het gereedschap aan- en uitgeschakeld wordt. Dit kan helpen om de levensduur van het gereedschap te verlengen en om beschadiging van de elektrische componenten te voorkomen.

Daarnaast kan een condensatorbeugel ook gebruikt worden om elektrische pulsen te smoothn, wat kan helpen om trillingen en trillingsgeluiden te verminderen. Dit kan vooral handig zijn bij het gebruik van elektrische gereedschappen die gepaard gaan met veel trillingen, zoals bijvoorbeeld slijpmachines of beitels.