Klant login

Wat is een Condensator?

Afkomstig uit het Onderdelen Woordenboek

> Bekijk hier andere definities van gereedschapsonderdelen

Een condensator is een elektrisch component dat energie opslaat in de vorm van elektrische lading. Condensatoren worden vaak gebruikt in elektrische circuits om elektrische stroom te filteren, te reguleren of op te slaan.

Condensatoren komen in verschillende vormen en maten, afhankelijk van het doel waarvoor ze gebruikt worden. Ze kunnen bijvoorbeeld in de vorm van een cilinder, een buis of een plaatje met twee elektroden aangeboden worden.

Condensator bij elektrisch gereedschap

In het geval van elektrisch gereedschap kan een condensator gebruikt worden om een aantal verschillende taken uit te voeren. Zo kan een condensator bijvoorbeeld gebruikt worden om piekspanningspieken te absorberen, die ontstaan wanneer het gereedschap aan- en uitgeschakeld wordt. Dit kan helpen om de levensduur van het gereedschap te verlengen en om beschadiging van de elektrische componenten te voorkomen.

Daarnaast kan een condensator ook gebruikt worden om elektrische pulsen te smoothn, wat kan helpen om trillingen en trillingsgeluiden te verminderen. Dit kan vooral handig zijn bij het gebruik van elektrische gereedschappen die gepaard gaan met veel trillingen, zoals bijvoorbeeld slijpmachines of beitels.