Klant login

Wat is een Contraveer?

Afkomstig uit het Onderdelen Woordenboek

> Bekijk hier andere definities van gereedschapsonderdelen

Een contraveer zorgt voor het verminderen van trillingen bij elektrisch gereedschap. Het doet dit door het gebruik van een veer die op een tegenovergestelde manier beweegt ten opzichte van de beweging van het elektrische gereedschap. Met een contraveer kan het gereedschap stabieler worden en om trillingen te verminderen die kunnen leiden tot vermoeidheid of ongemak voor de gebruiker.

Hoe de contraveer werkt, hangt af van het specifieke elektrische gereedschap waar het op is gemonteerd. Sommige elektrische gereedschappen hebben bijvoorbeeld een contraveer die is geïntegreerd in de motor of het aandrijfmechanisme van het gereedschap.

Andere elektrische gereedschappen hebben een uitneembare contraveer die kan worden gebruikt om de trillingen van het gereedschap te verminderen. Contraveren zijn vaak te vinden in elektrische gereedschappen die gebruikt worden voor het uitvoeren van taken met hoge trillingsniveaus, zoals bijvoorbeeld zagen, slijpmachines en beitels. Ze kunnen ook worden gebruikt in andere soorten elektrisch gereedschap, zoals bijvoorbeeld schroevendraaiers en boormachines.