Klant login

Wat is een Insteldop?

Afkomstig uit het Onderdelen Woordenboek

> Bekijk hier andere definities van gereedschapsonderdelen

Een insteldop is een klein, cilindrisch stuk gereedschap dat wordt gebruikt om een bepaald gedeelte van een gereedschap of machine af te sluiten of af te dekken.

Het bestaat vaak uit metaal of hard plastic en heeft een kleine opening aan één uiteinde en een bredere opening aan het andere uiteinde. De insteldop kan worden gestoken in de bredere opening van het gereedschap of de machine en vervolgens met behulp van een moer of ring worden vastgezet.

Insteldoppen komen voor in allerlei soorten gereedschappen en machines, zoals: boormachines, frezen, slijpmachines, werkbanken en andere soorten handgereedschappen.

Ze worden vaak gebruikt om bewegende delen van het gereedschap of de machine af te dekken of af te sluiten wanneer het niet in gebruik is. Dit kan helpen om ongelukken te voorkomen en om te zorgen dat het gereedschap of de machine in goede staat blijft.

De functie van een insteldop is dus om te helpen bij het afdekken of afsluiten van bepaalde delen van een gereedschap of machine. Dit kan bijvoorbeeld nodig zijn om te voorkomen dat er vuil of stof in het gereedschap of de machine terechtkomt, of om te zorgen dat het gereedschap of de machine veilig gebruikt kan worden.

In sommige gevallen kan een insteldop ook worden gebruikt om het gereedschap of de machine af te stellen of te regelen, bijvoorbeeld door het instellen van de juiste hoeveelheid olie of smeervet.