Klant login

Wat is een Geleidebout?

Afkomstig uit het Onderdelen Woordenboek

> Bekijk hier andere definities van gereedschapsonderdelen

Een geleidebout wordt gebruikt om twee of meer onderdelen op hun plaats te houden of te begeleiden tijdens bewegingen. Geleidebouten zijn gemaakt van metaal of kunststof en komen in verschillende maten en afmetingen.

Geleidebouten zijn ontworpen om te werken in combinatie met geleiders of geleidingsgleuven, die zijn gemaakt om de beweging van de geleidebout te begeleiden.

Geleiders kunnen worden gemaakt van metaal, kunststof of andere materialen en komen in verschillende vormen en afmetingen, afhankelijk van het doel waarvoor ze worden gebruikt.

Geleidebouten vervangen en gebruiken

Om een geleidebout te gebruiken, moet deze eerst op de juiste plaats op het gereedschap of de machine worden geplaatst.

Vervolgens kan de geleidebout worden gebruikt om de beweging van de onderdelen te begeleiden of te beperken door middel van druk of spanning.

Geleidebouten kunnen ook worden gebruikt om bewegende onderdelen op hun plaats te houden of te voorkomen dat ze verschuiven of loskomen. Het is belangrijk om geleidebouten regelmatig te inspecteren en te vervangen als ze versleten zijn of beschadigd zijn, omdat dit kan leiden tot ongewenste bewegingen of fouten in het gereedschap of de machine.

Bovendien kunnen geleidebouten afbreken of afslijten als ze te veel druk of spanning ervaren, wat kan leiden tot gevaarlijke situaties of schade aan het gereedschap of de machine.