Klant login

Wat is een Frictieveer?

Afkomstig uit het Onderdelen Woordenboek

> Bekijk hier andere definities van gereedschapsonderdelen

Een frictieveer is een soort veer die werkt door middel van wrijving. Frictieveren worden vaak gebruikt in elektrisch gereedschap of andere soorten machines om bewegingen te absorberen of te regelen.

Werking van frictieveren

Frictieveren werken door middel van wrijving tussen twee oppervlakken die tegen elkaar aandrukken. De ene kant van de frictieveer is vastgezet aan het ene oppervlak, terwijl de andere kant is verbonden met het andere oppervlak. Als het ene oppervlak beweegt, dan beweegt ook de frictieveer mee, wat resulteert in wrijving tussen de twee oppervlakken. Deze wrijving zorgt ervoor dat de beweging van het ene oppervlak wordt geabsorbeerd of geremd door de frictieveer.

Gebruik van frictieveer

Frictieveren worden vaak gebruikt in elektrisch gereedschap om de beweging van bepaalde onderdelen te regelen of te beperken. Zo kunnen frictieveren bijvoorbeeld worden gebruikt om de beweging van een hefboom te regelen, om de rotatie van een wiel te beperken of om de beweging van een object langs een lineaire baan te absorberen. Frictieveren zijn ook vaak een noodzakelijk onderdeel van het onderhoudsproces van een apparaat, omdat ze helpen om de werking van het apparaat te optimaliseren en om problemen te voorkomen.