Klant login

Wat is een Frictieplaat?

Afkomstig uit het Onderdelen Woordenboek

> Bekijk hier andere definities van gereedschapsonderdelen

Een frictieplaat wordt gebruikt om wrijving te genereren tussen twee bewegende onderdelen. Frictieplaten worden vaak gebruikt in elektrische boormachines, zagen, haakse slijpers en andere gereedschappen om de bewegende delen op hun plaats te houden of om te voorkomen dat ze loskomen of verschuiven.

Frictieplaten zijn gemaakt van metaal of kunststof en komen in verschillende maten en afmetingen. Sommige frictieplaten zijn bijvoorbeeld ontworpen om te worden gebruikt in hoge druk- of hoge temperatuuromstandigheden, terwijl andere frictieplaten zijn bedoeld voor gebruik in lage druk- of lage temperatuuromstandigheden.

Frictieplaten kunnen ook verschillen in grootte en vorm, afhankelijk van de specifieke behoeften van de gebruiker. Om een frictieplaat te gebruiken, moet deze eerst op de juiste plaats op het gereedschap of de machine worden geplaatst.

Vervolgens kan de frictieplaat worden gebruikt om wrijving te genereren tussen de bewegende onderdelen door middel van druk of spanning. Sommige frictieplaten hebben bovendien een afdichtingslaag of een ander mechanisme om te voorkomen dat vocht of stof binnendringt.