Klant login

Wat is een Flowmeter?

Afkomstig uit het Onderdelen Woordenboek

> Bekijk hier andere definities van gereedschapsonderdelen

Een flowmeter is een onderdeel dat wordt gebruikt om het debiet of de hoeveelheid vloeistof die door een pijp of leiding stroomt te meten.

Soorten flowmeters

Flowmeters zijn verkrijgbaar in verschillende soorten en maten, afhankelijk van het doel waarvoor ze worden gebruikt. Sommige flowmeters zijn bijvoorbeeld ontworpen om te worden gebruikt in hoge druk- of hoge temperatuuromstandigheden, terwijl andere flowmeters zijn bedoeld voor gebruik in lage druk- of lage temperatuuromstandigheden.

Werking van flowmeters

Flowmeters werken op verschillende manieren, afhankelijk van het type flowmeter. Sommige flowmeters, zoals rotatie-flowmeters, werken door het meten van de rotatiesnelheid van een rotor die door de vloeistof wordt aangedreven.

Andere flowmeters, zoals weerstandsflowmeters, werken door het meten van de weerstand die de vloeistof biedt tegen de stroom. Nog andere flowmeters, zoals ultrasonic flowmeters, werken door het meten van de tijd die nodig is voor ultrasonische golven om door de vloeistof te reizen.

Toepassingen van flowmeters

Flowmeters worden vaak gebruikt in verschillende soorten industrieën, zoals de petrochemische industrie, de waterbehandeling en de lucht- en ruimtevaartindustrie. Ze worden ook gebruikt in huishoudelijke en andere consumentenproducten, zoals wasmachines en koelkasten. Flowmeters zijn handig voor het meten van het debiet van vloeistoffen in diverse toepassingen, zoals het monitoren van water- of gasverbruik, het regelen van de hoeveelheid vloeistof die door een leiding stroomt, of het meten van de hoeveelheid vloeistof die nodig is voor een bepaalde toepassing.