Klant login

Wat is een Fixeermoer?

Afkomstig uit het Onderdelen Woordenboek

> Bekijk hier andere definities van gereedschapsonderdelen

Een fixeermoer is er om twee onderdelen of componenten met elkaar te verbinden of te bevestigen. Fixeermoeren worden vaak gebruikt om onderdelen of componenten op hun plaats te houden of om te voorkomen dat ze loskomen of verschuiven.

Fixeermoeren zijn gemaakt van metaal of kunststof en bestaan uit twee hoofdonderdelen: een moer en een borgpen. De moer is meestal bevestigd aan een as of een ander roterend onderdeel van het systeem, terwijl de borgpen is bevestigd aan een ander onderdeel dat moet worden bevestigd of vastgehouden.

Gebruik van fixeermoer

Om een fixeermoer te gebruiken, moet deze eerst op de juiste plaats op het systeem worden geïnstalleerd. Vervolgens kan de fixeermoer worden gebruikt om de twee onderdelen of componenten met elkaar te verbinden door de moer en de borgpen in elkaar te schroeven of te klikken. Sommige fixeermoeren hebben bovendien een afdichtingslaag of een ander mechanisme om te voorkomen dat vocht of stof binnendringt.

In elektrisch gereedschap en andere machines worden fixeermoeren vaak gebruikt om onderdelen of componenten op hun plaats te houden of om te voorkomen dat ze loskomen of verschuiven. Bijvoorbeeld, fixeermoeren kunnen worden gebruikt om de bewegende onderdelen van een elektrische boormachine op hun plaats te houden, of om de roterende onderdelen van een elektrische zaag vast te zetten.