Klant login

Wat is een Dodemansknop?

Afkomstig uit het Onderdelen Woordenboek

> Bekijk hier andere definities van gereedschapsonderdelen

Een dodemansknop, ook wel een noodstopknop genoemd, is een knop of hendel die wordt gebruikt om het elektrische gereedschap snel te kunnen uitschakelen in noodsituaties.

Het is vaak te vinden op elektrische zagen, slijpmachines en andere gereedschappen die een potentieel gevaar vormen voor de gebruiker.

De dodemansknop dient om het elektrische gereedschap snel uit te schakelen in noodsituaties, zoals wanneer de gebruiker het gereedschap per ongeluk laat vallen of wanneer het gereedschap niet naar behoren werkt. Door op de dodemansknop te drukken, wordt het elektrische gereedschap onmiddellijk uitgeschakeld, wat kan helpen om de gebruiker te beschermen tegen mogelijke verwondingen of schade aan het gereedschap.

Het is belangrijk om de dodemansknop te gebruiken volgens de instructies van het elektrische gereedschap om ervoor te zorgen dat het gereedschap veilig kan worden gebruikt. Het is ook belangrijk om ervoor te zorgen dat de dodemansknop altijd gemakkelijk bereikbaar is tijdens het gebruik van het gereedschap.