Klant login

Wat is een Blokkeeras?

Afkomstig uit het Onderdelen Woordenboek

> Bekijk hier andere definities van gereedschapsonderdelen

Een blokkeeras is een onderdeel dat wordt gebruikt om roterende asdelen te blokkeren of te vergrendelen, zodat ze niet kunnen draaien tijdens het uitvoeren van bepaalde taken. Dit kan bijvoorbeeld nodig zijn als je wil voorkomen dat een wiel of een ander draaiend onderdeel beweegt terwijl je aan het werk bent op een ander onderdeel van het apparaat of voertuig.

Er zijn verschillende soorten blokkeerassen beschikbaar, afhankelijk van het type as waarmee je werkt. Sommige blokkeerassen zijn specifiek ontworpen voor gebruik op wielassen, terwijl andere geschikt zijn voor andere soorten assen, zoals motorassen of tandwielassen.

Het gebruik van een blokkeeras is vaak een belangrijk onderdeel van het veilig werken met gereedschap en machines. Door ervoor te zorgen dat roterende asdelen niet bewegen tijdens het uitvoeren van bepaalde taken, kun je voorkomen dat jij of anderen gewond raken door onbedoeld bewegende delen.

Het is belangrijk om te onthouden dat blokkeerassen alleen bedoeld zijn voor tijdelijke vergrendeling van roterende asdelen. Ze moeten worden verwijderd nadat de taak is voltooid. Bovendien moeten blokkeerassen altijd worden gebruikt volgens de instructies van de fabrikant en moeten ze worden onderhouden en gecontroleerd om ervoor te zorgen dat ze in goede staat zijn en veilig kunnen worden gebruikt.